Печена Јаболка Во Крем Од Бадеми / Baked Apple & Almond Cream Pudding




Да започнам со тоа што првин ќе ви раскажам колкуууу многу ми недостигаше блогов, значи и кога работам и кога сум под стрес ми фали да постирам исто и да направам нешто ново. За жал сепак немам доволно време да влезам во кујна и да спремам нешто, иако тоа не значи дека нема понатаму да одвојам време за мојов блог кој го сакам најмногу на свет. Сега за сега да ви го претставам овој прекрасен десерт кој спонтано го склопив и испадна преубаво и добив неверојатни комплименти, така да топло ви препорачувам да го направите 😄


Let me start by telling you how much I missed my blog, every time I was working or I am under stress I think of my blog and how much I miss sharing my recipes with you. Lately I haven't had much time to get in the kitchen to make something new, but that doesn't mean I won't be making time for desserts in the future, I love my blog so much. Anyway, let me present to you this amazing dessert, which I made so spontaneously and it turned out to be beautiful, I also got a lot of compliments for it so get right into it. 


Состојки / Ingredients:

  • 4 средни кон мали јаболки (лупени и извадена семка)
  • 1 каф. лаж. ѓумбир во прашок
  • 1 каф. лаж. цимет
  • 2 суп. лаж. маџун - гроздов слад
  • 1/2 лимон

  • 4 medium to small apples ( peeled and cored )
  • 1 tsp ground ginger
  • 1 tsp cinnamon
  • 2 tbsp grape malt
  • 1/2 lemon

За кремот од бадем / Almond cream pudding:

  • 90 гр путер ( собна температура )
  • 90 гр шеќер 
  • 2 јајца + 2 жолчки
  • 90 гр мелен бадем 
  • 30 гр брашно
  • 15 мл сокот од зовриените јаболки

  • 90 gr butter (room temperature) 
  • 90 gr caster sugar
  • 2 eggs + 2 yolks
  • 90 gr ground almonds
  • 30 gr all purpose flour
  • 15 tbsp juice from the boiled apples

За декорација / Decoration:

  • Сладолед од ванила
  • Карамел сос

  • Vanilla ice cream
  • Caramel sauce

Друг материјал / Other material:

  • садови за печење од 150 мл 
  • алуминиумска фолија
  • длабок плех
  • тенџере

  • ramekins of 150 ml 
  • aluminium foil
  • deep pan
  • deep pot

Инструкции / Instructions:


Загревајте ја рерната на 200°C. Preheat the oven to 200°C



1.) Лупете ги јаболките и потрудете се да ги исчистете семките без да го оштетите врвот за да остане дршката на јаболките, потоа мачкајте ги со лимонов сок и сипете доволно вода за да се покријат јаболките додадете ги зачините и нека вријат 15 мин. Тргнете ги од огнот за да оладат. 


2.) Во длабок сад матете ги путерот и шеќерот се додека стане кремаста смеса, потоа додадете ги јајцата и жолчките и продолжете да матите со миксер. Додадете ги мелениот бадем, брашното и водата од тенџерето во кое вриеја јаболките и матете за се да се соедини.


1.) Peel and core the apples, but try to keep the top of the apple attached without taking of the stem, after that coat the apples with lemon juice and pour enough water in the pot for the apples to be covered, add the spices and boil for 15 min. Set the pot aside to cool.


2.) In a bowl beat the butter with the sugar until light and creamy, then add the eggs and yolks, continue to mix. Stir in the ground almond, flour and water from the boiled apples, mix until everything is combined. 





3.) Во малите садови сипете малку од кремот и сместете една јаболка во средина, потоа сипете уште од кремот за да дојде до врвот на садот. 


4.) Сместете ги садовите во плехот, додадете зовриена вода, која треба да дојде до половината на садовите и покријте го плехот со алуминиумска фолија, печете со фолија 15 мин. Потоа тргнете ја фолијата и печете ги јаболките без фолија уште 15 мин. 
Извадете ги садовите од плехот, дозволете да одморат 5 мин. и декорирајте со кугла сладолед од ванила и сос од карамела. Јадете ги топли или ладни. 


3.) Add a little of the cream into the ramekins that put the apple in the center of the ramekin, pour the cream to the top of the ramekin. 


4.) Place the ramekins in the pan, pour hot water in the pan until it comes to the middle of the ramekins. Cover the pan with aluminium foil and bake for 15 min. Continue baking the apples without the aluminium foil for 15 min. more.
Take the ramekins out of the pan and leave to cool for 5 min. decorate with a scoop of ice cream and caramel sauce. Enjoy them hot or cold. 



Bon Appetite ❤


















Comments