Ролат од Цимет / Cinnamon Rolls



Ролатите од цимет се многу популарен вид на храна која се користи за доручек, ова ми е втор пат да правам ролат од цимет и експериментирав со рецептот за да бидат меки како памук и слатки, но не и преблаги. Верувале или не едвај стигнав да ги сликам, бидејки мирисот што го испуштаат додека се печат ја наполни цела куќа и сите се собраа да си земат парче додека се топли. Како што кажав рецептот го усовршив и сега дефинитивно ништо не би сменила (освен да користам подолг плех).


Cinnamon roll are the most popular breakfast dessert in the world (yes there is such a thing as breakfast dessert hahahahahha) this is the second time I have made them, but this time I kind of experimented with recipe because I wanted a cotton like texture and believe me this guys are amazing. I almost ended up without any pictures because my house smelled so divine everyone wanted a piece right away. 


*Важно е сите состојки да бидат на собна температура. Немојте да претерате со брашното кога треба да го сукате тестото. Немојте влажните состојки да ги додавате на квасецот жешки или ладни. Тестото можете да го месите рачно или со миксер. Овие фактори ќе влијаат на крајниот резултат. 

**Бидејки немав време искористив тесен плех но следниот пат дефинитивно не би ги натрупала вака 😢 Внимавајте на процесот на печење, секоја рерна е различна, доколку е потребно проверете со рака еден ролат пред да ги извадите надвор. 


*It is very important that the ingredients are at room temperature. Don't use too much flour when kneading and rolling the dough. Do not pour the wet ingredients on the yeast if they it's way too hot or cold. You can knead the dough by hand or mixer. These factors are important for the end result. 

**I really didn't have enough time to think the pan through, I shouldn't have used such a small pan 😢 Please pay attention to the baking process, every oven is different so check one roll before getting them out. 


Состојки / Ingredients:

  • 130 гр путер
  • 125 гр шеќер
  • 120 мл млеко
  • 250 мл вода
  • коцка квасец
  • 700 гр брашно + плус за месење и сукање
  • 1 јајце

  • 130 gr butter
  • 125 gr caster sugar
  • 120 ml milk
  • 250 ml water
  • 40 gr active yeast
  • 700 gr all purpose flour
  • 1 egg

За Филот / The Filling:

  • 80 гр путер (стопен)
  • 200 гр кафеав шеќер
  • 10 гр цимет

  • 80 gr butter (melted)
  • 200 gr brown sugar
  • 10 gr cinnamon powder

За Глазура / The Glazing:

  • 3 лажици путер (стопен но не жежок)
  • 3 лажици крем сирење
  • 60 мл млеко
  • 1/2 лажичка екстракт од ванила
  • 6 лажици во прав

  • 3 tbsp butter (melted but not hot)
  • 3 tbsp cream cheese
  • 60 milk 
  • 1/2 vanilla extract
  • 6 tbsp sugar powder

Друг Материјал / Other Material:

  • Плех
  • Хартија за печење
  • Алуминиумска фолија
  • Најлонска фолија
  • Крпа
  • Сукало

  • Pan
  • Baking paper
  • Aluminium foil
  • Clear foil
  • Cloth
  • Rolling pin 


Инструкции / Instructions:





1.) Во длабок и голем сад ставете 500 гр брашно и сол и ставете го садот настрана.
Во тенџере сипете ги млекото, водата, путерот и шеќерот, мешајте на тивок оган, доволно е путерот да ви се стопи, значи смесата не смее да биде ладна ниту жешка, туку МЛАКА, доколку треба оставете ја смесата да олади пред да ја сипете на квасецот. 
Во друг сад ставете го квасецот и сипете ја смесата од тенџерето. Оставете го квасецот да се активира 10 мин. не мешајте.
Штом е квасецот спремен смесата сипете ја во сувите состојки, месете го тестото за да се соедини. 


2.) Додадете го јајцето и преостанатото брашно, месете го тестото уште неколку минути, на една рамна површина попрснете малку брашно и продолжете да го месите тестото за да биде еластично. Тестото колку и да го месите со брашно сепак ќе се лепи на рацете затоа немојте да претерате со брашното. Садот намачкајте го со мнооооогу малку масло и сместете го тестото во садот, покријте го со најлонска фолија, а потоа се крпа, сместете го садот на топло место и оставете го да надојде. 


1.) Prepare a deep bowl, start with 500 gr flour, mix in the salt and set aside. 
In a saucepan add the milk, water, butter and the sugar, stir while cooking on medium heat. Do not boil, it's enough if you get the butter melted, so remember don't pour the wet ingredients to the yeast if too hot or cold, it should be LUKE WARM, if it's too hot leave to cool down.
Pour the wet ingredients over the yeast and leave to activate for 10 min. don't stir.
When the yeast is ready  add it to the dry ingredients, start kneading.

2.) Add the egg and the remaining flour, continue to knead the dough for a couple of minutes, transfer the dough on a working surface, sprinkle a little flour for the dough not to stick, when the dough becomes elastic set aside. Grease the deep bowl with juuuussttt a little oil and place the dough inside, cover with the clear foil and with the cloth. Leave to rise in a warm place. 




3.) Загревајте ја рерната на 200°C
На голема површина попрснете малку брашно и почнете да го сукате тестото колку што можете повеќе а дебелината нека биде околу 2 см, мачкајте ја површината на тестото со путерот, попрснете со кафеавиот шеќер и циметот. Виткајте го тестото и сечете ги парченцата.

4.) Спремајте го плехот и сместете ги парченцата, покријте ги со алуминиумска фолија и оставете ги 10 мин. да одморат пред да ги печете. Печете ги ролатите околу 10 мин со фолијата а отпосле печете ги уште 20 мин. без фолија или се додека добијат златно кафеава боја. 


3.) Heat the oven to 200°C
Sprinkle a little flour on a working surface and roll out the dough as wide as you can, approximately 2 cm, spread the melted butter, sprinkle the brown sugar and the cinnamon powder. Roll the dough and cut into pieces. 

4.) Prepare the pan and place the rolls, cover with aluminium foil and leave them to rest for 10 min. Bake the rolls covered for 10 min. take of the foil and bake for a additional 20 min or until golden brown.  




5.)  Во меѓувреме направете ја глазурата, во длабок сад мешајте ги путерот, крем сирење, екстракт од ванила, млекото, шеќерот во прав, доколку смесата е премногу течна додадете уште шеќер во прав, доколку е премногу густа додадете уште млеко. 

6.) Штом ги изнесете ролатите од рерна веднаш сипете ја гласурата врз нив, јадете ги топли или оставете ги да се оладат. 


6.) In the meantime prepare the glazing, in a bowl add the the butter, cram cheese, vanilla extract, milk, powdered sugar and stir, if the glazing is to thin add more of the powdered sugar, if too thick add more of the milk. 

6.) When you get the rolls out of the oven drizzle the glaze while hot. Eat them right away or leave to cool down. 



Bon Appetite ❤


















Comments