Не - Печен Чизкејк од Лимон / Lemon No - Bake Cheesecake




Лимонот и лиметата ми се омилени кога е во прашање да се напрви десерт, цитрусниот вкус со шеќер ми е неодолив, затоа се решив да направам не печен чизкејк. Овој десерт е за тие кои што сакаат киселкасти јадења, но можете да ставате помалку лимон и да добиете посуптилен вкус на лимон.

Десертот е инспириран од мојата луда другарка Магде која ми го осветлува животот со нејзината енергија.


I love desserts made of lemon and lime, the sour and sweet combo is something I can't live without. Today I will be sharing with you my favorite lemon no - bake cheesecake recipe, this dessert is for those who like the tangy taste of lemon, but if you like a more subtle taste of the lemon you can reduce the lemon juice.

I dedicate this dessert to my crazy friend Magde who lightens up my life.
Dear Magde you are my pocketful of sunshine :)


Состојки / Ingredients:


  • 250 гр мелени бисквити
  • 150 гр путер
  • 10 гр желатин
  • сок и рендана кора од 2 лимони
  • 250 гр крем сирење
  • 100 гр павлака
  • 200 гр шеќер
  • 300 мл хопла
  • 1 кесичка лимонов шеќер (по избор)   
  • Неколку капки жолта прехранбена боја (по избор)  

  • 250 gr biscuit crumbs
  • 150 gr butter
  • 10 gr gelatin
  • juice and zest of 2 lemons 
  • 250 gr cream cheese 
  • 100 gr sour cream
  • 200 gr sugar
  • 300 gr pouring whipping cream
  • 1 package of lemon sugar (optional)
  • yellow food coloring (optional)
   
Друг материјал / Other equipment:

  • Калап за чизкејк што се отвара одстрана, 24 см. 

  • Springform pan, 24 cm.



Инструкции / Directions:



            
     

1.) Стопете 150 гр путер и мешајте                                              2.) Цедете го сокот од лимоните
го со 250 гр мелени бисквити.                                                      во огноотпорен сад, попрскајте
Израмнете ја смесата на дното на                                                10 гр желатин, оставете настрана
калапот. Ставете го калапот во                                                    10 мин. Стопете го желатинот
фрижидер.                                                                                   на пареа и тргнете настрана.


1.) Melt 150 gr butter and combine                                                 2.) Pour lemon juice in a
with 250 gr biscuit crumbs.                                                            heatproof bowl and sprinkle
Press to the base on the pan, chill.                                                10 gr gelatin, set aside for 10 min.
                                                                                                    Heat the mixture in a bain marie.



            
 

3.) Матете 250 гр крем сирење,                                                  4.) Сипете ја смесата
200 гр шеќер, 150 гр павлака,                                                    рамномерно во калапот.
кора од лимон.                                                                           Ладете го чизкејкот најмалку
Додадете 1 кесичка лимонов                                                       6 саати или преку ноќ.
шеќер доколку користете.                                                           Декорирајте по избор.
Во друг сад матете 300 мл хопла
да се создадат нежни бранови.
Додадете го желатинот во
смесата со крем сирење,
потоа во вид на преклопување
додадете ја хоплата.
Додадете неколку капки
жолта боја доколку
користете.


3.) Beat 250 gr cream cheese,                                                       4.) Pour the mixture into
150 gr sour cream, 200 gr sugar,                                                   the springform.
 lemon zest to combine.                                                               Chill for 6 hours or overnight.
Add 1 package of lemon sugar.
In another bowl whisk 300 ml
whipping cream to form soft
peaks.
Add the gelatin to the cream cheese,
fold the whipping cream into it.
Add yellow food coloring if using.







Bon Appetite <3












Comments