Здраво на сите, еве ме со нов рецепт, овој пат сакав да експериментирам се нешто што ми стана скоро секојдневие а тоа е спирулина прашокот, нема сега да зборувам за иљадниците придобивки на спирулината, сметам дека треба да се консултирате со Доктор пред да воведете било каков нов суплимент во вашата исхрана. Тие што користат спирулина ќе знаат дека прашокот има многу специфичен вкус и затоа размислував со што би можела да го искомбинирам а да не преовладува вкусот и сметам дека лимонот е перфектен за да и парира на спирулината. Повеќето знаат дека многу сакам десерти со лимон и овој чизкејк дефинитивно влезе во моја омилена варијанта на чизкејкови а исто така е многу лесен за правење само што треба да имате малку повеќе трпение со составувањето на сите слоеви.
Hello everybody, here I am with a new recipe, this time I wanted to experiment with something that has become my latest obsession and that happens to be spirulina powder, now I'm not going to talk about the thousand benefits you get of the spirulina because I think that before you add a new supplement to your meal you should consult a Doctor first. With that being said, as most of you know the spirulina has an unique taste and I wanted something that will compliment the taste and according to me, lemon would have paired it perfectly, which it did! So now I can say this cheesecake has become one of my favorite desserts and it's very easy to make, you just have to be patient with the layering.
Состојки / Ingredients:
За дното / For the base:
- 250 гр мелени бисквити
- 150 гр стопен путер
- неколку суп. лажици млеко
- Зелена прехранбена боја (по избор)
- 250 gr biscuits crumbs
- 150 gr melted butter
- A couple of tbsp milk
- Green food coloring (optional)
Лимон - Спирулина Слој / Lemon - Spirulina Layer:
- Сок и рендана кора од 2 лимони
- 10 гр желатин
- 250 гр крем сирење
- 100 гр павлака
- 300 мл хопла
- 200 гр шеќер
- 1 кесичка лимонов шеќер
- 1 каф. лажица спирулина прашок
- Juice and zest of 2 lemons
- 10 gr gelatin
- 250 gr cream cheese
- 100 gr sour cream
- 300 ml pouring whipping cream
- 200 gr sugar
- 1 package of lemon sugar
- 1 tsp spirulina powder
Вишна слој / Cherry layer:
- 300 гр замрзнати вишни
- 6 суп.лаж. шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 150 мл сок од вишна
- 10 гр желатин
- 300 gr frozen cherries
- 6 tbsp sugar
- 1 package vanilla sugar
- 150 ml cherry juice
- 10 gr gelatin
Друг материјал / Other equipment:
- Калап за чизкејк што се отвара одстрана, 24 см.
- Огноотпорен сад
- Рачен блендер
- Springform 24 cm
- Heatproof bowl
- Hand blender
Инструкции / Directions:
1.) Мешајте го стопениот путер и мелениот бисквит, во мала тацна растворете ја прехранбената боја со неколку лажици млеко, додадете ја течноста во бисквитот и мешајте. Доколку има потреба додадете уште млеко за помека подлога.
2.) Притиснете ја смесата на дното на калапот за да биде рамномерно. Веднаш ставете го калапот во фрижидер.
1.) Combine the biscuit crumbs with the melted butter, in another small bowl mix the food coloring and the milk and add to the biscuit, stir everything until combined, add more milk if needed.
2.) Press the biscuit mixture evenly on the base of the pan, place the springform in the fridge to chill.
3.) Цедете ги лимоните и течноста ставете ја во огноотпорен сад, попрскајте го желатинот и оставете го да набабри 10 мин. Ставете го садот над пареа за да се стопи желатинот, потоа тргнете го настрана.
Матете ги крем сирењето, павлаката, шеќерот, кората од лимоните, лимоновиот шеќер за да се соединат и да имате глатка смеса.
Во друг сад додадете ја хоплата и одземете 3 суп.лаж., одземената хопла ставете ја во друг сад и мешајте ја со спирулина прашокот, штом се соедини и немате грутки, смесата вратете ја во садот со хоплата, матете за да се направат нежни бранови.
Сега земете го желатинот и додадете го на смесата со крем сирењето, мешајте убаво, потоа во вид на преклопување додадете ја хоплата со спирулина.
Сипете ја смесата во калапот и оставете ја во фрижидер најмалку 3 саати.
4.) Замрзнатите вишни, шеќерот, ванилин шеќерот ставете ги во тенџере, додека сокот од вишни ставете го во мал сад и попрскајте го желатинот над површината и оставете да набабри 10 мин.
Замрзнатите вишни загревајте ги на среден оган и мешајте додека шеќерот не се стопи и смесата не стане погуста, како сируп. Тргнете го тенџерето од оган и блендирајте да стане како каша. Оставете малку да се олади и додадете го желатинот. Смесата сипете ја врз чизкејкот и вратете го калапот во фрижидер да седи најмалку 3 саати.
Декорирајте по желба.
3.) Press the lemon juice in the heatproof bowl and sprinkle the gelatin on top, leave to go spongy for 10 min. Put the heatproof bowl on a bain marie and melt the gelatin, set aside.
Beat the cream cheese, sour cream, sugar, lemon zest, lemon sugar until combined and smooth. In a different bowl add the pouring whipping cream, take out 3 tbsp of the pouring whipping cream and combine with the spirulina powder in a small bowl so you have no more lumps. Pour back the spirulina mixture into the pouring whipping cream and whisk to form soft peaks.
Fold the spirulina mixture into the cream cheese. Pour the mixture into the springform and chill for 3 h.
4.) Put the frozen cherries, sugar, vanilla sugar in a pot, on medium heat, stir the cherries until the sugar dissolves and you have a syrup kind of texture. In the meantime pour the cherry juice in a small bowl and sprinkle the gelatin on top, leave to go spongy for 10 min.
Blend the cherries and leave to cool a bit, then add the gelatin and pour the mixture over the lemon spirulina cheesecake, put the springform back into the fridge for at least 3 h before serving. Decorate as you wish.
Bon Appetite ❤
Comments
Post a Comment