Овој рецепт што сега ќе го споделам со вас е многу стар и припаѓа на мајка и на моја другарка. Никогаш нема да заборавам кога бев кај неа на гости и ми донесе парче брауни...толку убави спомени имам од тогаш и рецептов го имам искористено и како подлога за други торти, но за тоа друг пат ќе ви зборувам. Овој брауни можете да го комбинирате со што сакате, јас се одлучив за путер од кикирики, мислам дека до сега сфативте дека малку сум си опседната со путер од кикирики особено во комбинација со чоколадо. Овој брауни има уште една намена а тоа ќе го споделам со вас следаната недела 😃
This recipe belongs to my friends mother, I will never forget how I tasted it for the first time, I have the most beautiful memories from my childhood involving this brownie and I have to say I have used this recipe for the base of my cakes a lot, but I'll tell you about it another time. You can combine this brownie with many flavors, I decided I'll go with peanut butter, as maybe you have noticed I'm kind of obsessed with peanut butter and chocolate combinations. I am going to use this brownie for something else too and I will share that recipe with you next week.
*Поради тоа што путерот од кикирики е доста мрсен, можно е браунито да ви се пече побрзо од страна него во средина, затоа гледајте да не ја брцнете чепкалката за заби во близина каде што има путер од кикирики туку повеќе во кафеавата смеса, штом излезе чиста веднаш извадете го плехот од шпорет.
**Никако не го сечете браунито додека е топло, чекајте потполно да олади.
*As you may know the peanut butter is very oily so it may prevent the batter from baking in the middle while the sides will be already baked, that's why I advise you to stick a toothpick in the middle but in the brownie batter not where you have the peanut butter swirls, that's how you will know when you can take the pan out of the oven.
**Do not cut the brownie while it's hot, leave to coll completely.
Состојки / Ingredients:
- 2 чаши вода
- 2 чаши шеќер
- 1 чаша сончогледово масло
- 6 суп. лаж. мармалад (било каков, јас користев од шипка)
- 6 суп. лаж. какао
- 4 чаши брашно
- 1 суп. лаж. сода бикарбона
- 2 cups water
- 2 cups caster sugar
- 1 cup sunflower oil
- 6 tbsp marmalade (you can use any flavor you like, I used rose hip jam)
- 6 tbsp bitter cocoa
- 4 cups all purpose flour
- 1 tbsp baking soda
За Путерот од Кикирики / Peanut Butter:
- 200 гр путер од кикирики
- 3 суп. лаж. кокосово масло
- 1 суп. лаж. сончогледово масло
- 200 gr peanut butter
- 3 tbsp. coconut oil
- 1 tbsp sunflower oil
Друг Материјал / Other equipment:
- Плех од 33 см
- Хартија за печење
- Pan 33 cm
- Baking paper
Инструкции / Directions:
Загревајте го шпоретот на 200°C.
Preheat the oven to 200°C.
1.) Земете голем и длабок сад, состојките додадете ги по редот на кој се пишани горе, после
секое додавање мешајте убаво.
2.) Сипете ја смесата во плехот.
1.) Add the ingredients for the brownie one by one as listed above, before each addition of the ingredients, stir everything. Use a big deep bowl.
2.) Pour the batter into the pan.
3.) Во друг сад додадете ги путерот од кикирки, стопеното масло од кокос и сончогледово масло, мешајте енергично да се соедини.
4.) Сипете ја смесата врз браунито и со нож шарете хоризонтално, немојте премногу да
ја мешате смесата. Печете околу 30 мин. - 40 мин. или се додека чепкалка за заби
не излезе чиста од средината на смесата.
3.) In another bowl combine the peanut butter, melted coconut oil and sunflower oil, stir energetically.
4.) Pour the peanut butter on the brownie batter and make the swirls with a knife, but don't over mix.
Bake for 30 min. - 40 min. or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.
Bon Appetite ❤
Comments
Post a Comment