Прво да им се заблагодарам на сите тие кои на фејсбук ми пишуваа и ме прашуваа зашто толку долго време не сум постирала, како што веќе им кажав на неколку луѓе така и овде ќе ви кажам дека многу работи се случуваат во мојот професионален живот и обично викендите ми се зафатени со работилници. Меѓу тоа во текот на неделата иако ретко сепак добивам слободен ден и се трудам да се посветам на блогот. Можеби нема да бидам толку активна како порано но тоа не значи дека ќе престанам да објавувам рецепти, секој слободен момент ќе го искористам за да придонесам на овој проект бидејки ми е важен и ми служи како терапија за релаксирање.
Еве го долго очекуваниот рецепт, питата од мус од бело чоколадо е навистина како парче облак, иако делува тежок сепак е многу лесен како за правење така и за јадење бидејки има малку шеќер во него и не го скрива вкусот на белото чоколадо. Сепак декорирањето е тоа што најмногу ми одзема време а и на крај губев трпение и како што кажав на инстаграм ми идеше да и удрам бокс точно во средина 😝
First of all I would like to thank the people who were messaging me on facebook and asking me why I wasn't posting any recipes, as I said to them I will say it here too, I have been very busy with my professional life, I have been attending a lot of workshops on the weekends and it is very hard for me to be active here since I don't have a lot of free days, but anytime I get a free day I try to do something for this blog. I would like to add that I won't be as active as I used to be but that doesn't mean that I will stop sharing my recipes with you since this blog is very important to me and I use it as a therapy to relax.
With that being said, here is the most anticipated recipe; white chocolate mousse pie is so light so heavenly tasty that you will want to make it right away, it contains a little caster sugar so the sweetness doesn't dominate the taste of the white chocolate. The only thing that took too much time was the decoration and as I said on my instagram page it made wanna smack it in the middle, luckily for my guests I didn't do that 😝
Состојки / Ingredients:
За мусот од бело чоколадо / White chocolate mousse:
- 200 гр квалитетно бело чоколадо
- 2 јајца
- 30 гр шеќер
- 300 мл хопла
- 10 гр желатин
- 150 мл грчки јогурт
- 10 мл екстракт од ванила
- 200 gr good quality white chocolate
- 2 eggs
- 30 gr caster sugar
- 300 ml pouring whipping cream
- 10 gr gelatin
- 150 ml Greek yogurt
- 10 ml vanilla essence
За подлогата / The base:
- 300 гр мелени бисквити или сомелете ги сами на блендер
- 150 гр путер
- 2 лаж. млеко
- 300 gr ground biscuits or you can pulse them in the blender
- 150 gr butter
- 2 tbsp milk
За декорација (по избор) / Decoration (optional):
- 200 мл хопла
- 50 гр бело чоколадо
- Разни бели колачи
- 200 ml pouring whipping cream
- 50 gr white chocolate
- Different kinds of white cookies
Друг материјал / Other equipment:
- Чизкејк калап 24 см
- Хартија за печење
- Шприц
- Алатка за лупење морков
- Springform pan 24 cm
- Baking paper
- Pipping bag with star nozzle
- Carrot shaving tool
Инструкции / Directions:
1.) Мелете ги бисквитите и стопете го путерот, комбинирајте ги во сад и додадете
го млекото. Мешавината префрлете ја во калапот кој сте го обложиле со
хартија за печење. Притиснете ја мешавината еднакво и ставете го калапот во
фрижидер.
2.) Стопете го чоколадото над пареа, ставете го садот настрана и поделете ги жолчките од белките во две различни длабоки садови. Матете ги жолчките и шеќерот додека смесата
не стане густа. Додадете го белото чоколадо во жолчките и мешајте да се соединат.
1.) Blend the biscuits into crumbles and add the melted butter, add the milk and stir to combine.
Press the mixture on the base of the springform, chill.
2.) Melt the chocolate on a bain - marie, put the chocolate aside. Separate the egg yolks from the egg whites into two different bowls. Beat the yolks with the caster sugar until they are thick and pale.
Add the melted chocolate into the egg yolks and stir to combine.
3.) Во тенџере сипете ја хоплата и попрскајте ја со желатинот, оставете да поседи
10 мин. штом се згрутчи желатинот пуштете ја ринглата на тивок оган и мешајте се додека не
дојде да зоврие, тргнете го тенџерето од оган и смесата сипете ја во садот со жолчките.
Мешајте за да се соедини смесата. Додадете го грчкиот јогурт и екстарктот од ванила мешајте по енергично за да добиете глатка смеса.
4.) Белките матете ги со миксерот додека се згусти и додадете ги во вид на преклопување во садот со жолчките. Штом се соедини сипете ја смесата во калапот, со лажица израмнете ја површината и ставете го калапот во фрижидер околу 4 саати.
5.) Матете ја хоплата и штом се зацврсти додадете ја во шприцот со ѕвезден врв, декорајте ја питата, со алатка за лупење морков, излупете го белото чоколадо над питата и ќе добиете вртени парченца за декорирање. На крај декорирајте со белите колачи.
3.) Pour the whipping cream in a sauce pan and sprinkle the gelatin, leave to go spongy for 10 min.
heat the cream until almost boiling. Pour into the egg yolks and stir. Add the Greek yogurt and the vanilla essence, stir until smooth.
4.) Beat the egg whites until stiff peaks hold, fold the egg whites into the egg yolks. Pour the
mixture into the springform, level with a spoon and chill for 4 hours.
5.) Beat the pouring whipping cream until stiff and decorate with the pipping bag, shave the chocolate to get curls and decorate with the cookies.
Bon Appetite ❤
Comments
Post a Comment