Пченкарна Торта со Мандарини / Tangerine Corn Cake




Има неколку блогерки кои ги следам и често правам нивни десерти колку да сменам малку, една од нив е Пелиншеф. Ова е нејзина креација која неколку пати ја имам испробано дома, исто така и другите нејзини десерти сум ги правела и секој пат се покажале како успешни а и превкусни, но ако одвојам еден десерт од нејзините овој ми е омилен. Тортава буквално е како сунгер, мек и сочен, а мандарините ја прават свежа, едноставно перфектен во комбинација со шолја чај.


There are a couple of bloggers that I follow and make their recipes at home, one of them is Pelinchef.
This cake was made according to her recipe, I have made a lot of her creations but this one is my favorite. This cake is literally like a sponge, very soft and juice, by adding the tangerines it becomes very fresh and sweet, absolutely perfect with a cup of tea. 


*Овој рецепт припаѓа на http://www.pelinchef.com/2013/10/mandalinali-misir-unlu-kek.html



Состојки / Ingredients:

  • 2 јајца
  • 2 мандарини
  • 100 гр шеќер во прав
  • 1 чаша брашно
  • 45 гр пченкарно брашно 
  • 1 каф. лаж. прашок за пециво 
  • 1/2 кесичка ванилин шеќер
  • 120 мл сончогледово масло


  • 2 eggs
  • 2 tangerines
  • 100 gr powdered sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 45 gr corn flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 120 ml sunflower oil


Сосот од Мандарини / Tangerine Sauce:

  • 2 мандарини
  • 1 каф. лаж. нишесте
  • 1 лаж. шеќер
  • 1 лаж. вода


  • 2 Tangerines
  • 1 tsp corn starch
  • 1 tbsp caster sugar
  • 1 tbsp water


За декорација (по избор) / Decoration (optional):

  • Шеќер во прав
  • Неколку мандарини


  • Powdered sugar
  • Couple of tangerines


Друг материјал / Other equipment:

  • Округлест плех од 18 см.
  • Хартија за печење
  • Алуминиумска фолија

  • Round pan 18 cm
  • Baking paper
  • Aluminium foil


Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 180°C

Preheat the oven to 180°C




1.) Со миксер матете ги јајцата, додавајте шеќер во прав но малку по малку, се препорачува
смесата да ја матите 3 - 4 мин. за да стане пенаста. 
Пулсирајте 2 мандарини во блендер за да добиете пире и сок. Во јајцата додадете
сончогледово масло, ванилин шеќерот и блендираните мандарини, матете
ги сите состојки за да се соединат, околу 1 мин. 


1.) Beat the eggs and little by little add the powdered sugar, it is recommended that
you beat the mixture for 3 - 4 min. so the batter becomes fluffy. 
Blend 2 tangerines until you get the juice and puree.
In the egg mixture add the sunflower oil, vanilla sugar and the blended tangerines, keep
beating the mixture for another minute. 






2.) Во мал сад мешајте го пченкарното брашно, брашното и прашокот за пециво, додадете ги
сувите состојки во јајцето и мешајте во вид на преклопување. 
Немојте многу да мешате бидејки смесата ќе спласне. 


2.) In a small bowl mix the corn flour, all purpose flour and the baking powder, add the
dry ingredients to the egg mixture by folding. Don't over fold.  






3.) Сипете ја смесата во плехот, покријте со алуминиумска фолија и печете околу
30 мин. Откако ќе ја тргнете фолијата, продолжете да ја печете тортата уште
5 мин. Тестирајте го пандишпанот со чепкалка за заби, доколку излезе чиста
тогаш тортата е готова. 


4.) Исцедете го сокот од 2 мандарини, сипете го сокот во тенџере, додадете
ги нишестето и шеќерот мешајте додека не се згусти и веднаш мачкајте ја тортата со сосот
од мандарини. Декорирајте.


3.) Pour the mixture into the pan and cover the top with aluminium foil, bake for 30 min.
After taking off the foil, bake for another 5 min. Check the sponge with a toothpick,
if it comes out clean it's ready.


4.) Squeeze the juice of 2 tangerines, pour the juice in sauce pan, add the corn starch and caster sugar.
Heat the mixture and keep whisking until it's thick. Brush the cake with the
sauce. Decorate. 



Bon Appetite ❤













Comments