Мислам дека во нашава земја не постои човек кој не сака крем банана, особено бидејки е симбол на детсвото, така да се одлучив да направм торта инспирарана од крем банана но истовремено сакав да биде во вид на торта.
Верувајте дека оваа торта не се разликува од крем бананата само што имате како бонус сунгерест пандишпан и пенест мус од банана покриен во свиленкасто чоколадооооо.
Krem banana is a traditional treat in my country, it is made of a fluffy banana flavored gelatin and then it's covered in chocolate. As it is the symbol of my childhood I decided I'm going to make a cake out of it. I didn't use any banana extract because the flavor of the mousse tastes exactly like the chocolate bar.
Состојки / Ingredients:
Крем Банана Мус / Krem Banana Mousse:
- 250 гр банани (околу 3 банани)
- сок од 2 лимони
- 4 лажици вода
- 30 гр путер
- 10 гр желатин
- 125 мл хопла
- 2 белки
- 60 гр шеќер
- 1 пакет ванилин шеќер
- Жолта прехранбена боја (по избор)
- 250 gr bananas (Approx. 3 bananas)
- juice of 2 lemons
- 4 tbsp water
- 30 gr butter
- 10 gr gelatin
- 125 ml pouring whipping cream
- 2 egg whites
- 60 gr caster sugar
- 1 package vanilla sugar
- Yellow food coloring (optional)
Пандишпан / Sponge:
- 2 чаши вода
- 2 чаши шеќер
- 1 чаша сончогледово масло
- 6 лажици мармалада
- 6 лажици какао
- 4 чаши брашно
- 2 cups water
- 2 cups caster sugar
- 1 cup sunflower oil
- 6 tbsp jam
- 6 tbsp cocoa powder
- 4 cups flour
Чоколаден Ганаш / Chocolate Ganache:
- 120 мл хопла
- 100 гр чоколадо
- 120 ml pouring whipping cream
- 100 gr chocolate
Декорација / Decoration:
- Околу 14 крем банани
- Approx. 14 krem banana bars
Друг материјал / Other material:
- Плех од 18 см
- Плех од 25 см
- Околу 14 чепкалки за заби
- Хартија за печење
- Најлонска фолија
- 18 cm pan
- 25 cm pan
- Approx. 14 toothpick sticks
- Baking paper
- Clear plastic wrap
Инструкции / Instructions:
Загревајте ја рерната на 200°C.
Preheat the oven to 200°C.
Preheat the oven to 200°C.
1.) Сечете ги бананите во мали парченца, мачкајте ги со сокот од лимоните и ставете ги
во тенџере со путерот и водата. Во меѓувреме во мал сад разредете го
желатинот со 60 мл вода. Штом зоврие смесата, тргнете ја настрана, блендирајте и додадете
го желатинот.
2.) Со миксер матете ја хоплата за да држи форма, полека додадете ја хоплата во
вид на преклопување во изладената смеса од бананните.
1.) Cut the bananas in small pieces, coat them in the lemon juice and place them
in a small sauce pan with the water and the butter. In the meantime dissolve the gelatin with
60 ml water. Bring the bananas to boil, set aside and blend, add the gelatin and stir.
2.) Whip the pouring whipping cream until stiff peaks hold, fold it in the cooled banana mixture.
1.) Cut the bananas in small pieces, coat them in the lemon juice and place them
in a small sauce pan with the water and the butter. In the meantime dissolve the gelatin with
60 ml water. Bring the bananas to boil, set aside and blend, add the gelatin and stir.
2.) Whip the pouring whipping cream until stiff peaks hold, fold it in the cooled banana mixture.
3.) Матете ги белките додека не станат лесни и пенасти, потоа малку по малку додадете го
шеќерот и ванилин шеќерот. Штом белките добијат сјајна и цврста форма додадете
ги во смесата на бананите, мешајте за да се соедини. Додадете жолта
прехранбена боја.
прехранбена боја.
4.) Плехот од 18 см покријте го со најлонска фолија, сипете ја смесата со банана и покријте со
најлонска фолија. Оставете го мусот да се лади мин. 2 саати.
3.) Beat the egg whites until they form soft peaks, start adding the caster sugar and vanilla sugar.
After the egg whites become stiff and glossy add them to the banana mixture. Add the yellow food
coloring if using.
4.) Wrap the inside of the 18 cm pan with the plastic wrap, pour the banana mousse and cover it
with the plastic wrap. Chill for 2 h.
3.) Beat the egg whites until they form soft peaks, start adding the caster sugar and vanilla sugar.
After the egg whites become stiff and glossy add them to the banana mixture. Add the yellow food
coloring if using.
4.) Wrap the inside of the 18 cm pan with the plastic wrap, pour the banana mousse and cover it
with the plastic wrap. Chill for 2 h.
5.) Во голем сад додадете ги состојките за пандишпанот по редоследот на кој се
напишани горе, при секое додадавање на состојките мешајте енергично.
Смесата за пандишпанот сипете ја во плехот од 25 см и печете околу 30 мин. или додека
чепкалката за заби не излезе чиста.
6.) Пандишпанот мора да биде потполно оладен пред да го сместите мусот
над него. Внимателно тргнете ја најлонската фолија од мусот.
5.) In a big bowl add the ingredients for the sponge as listed above, one by one and keep
stirring after each addition. Pour the batter into the 25 cm pan and bake for 30 min. or until a
toothpick inserted into the center comes out clean.
6.) Cool the sponge completely before you place the banana mouse on top of it.
Take the plastic wrap off of the banana mousse very carefully.
7.) Сечете ги крем бананите по половина и ставете по една чепкалка за заби
во центарот, декорирајте околу мусот.
8.) Чоколадото кршете го во мали парченца и заедно со хоплата стопете го во тенџере.
Чекајте 2 мин. малку да се излади и сипете го ганашот врз тортата.
7.) Cut the krem banana bars in half and put a toothpick inside the center of each bar. Decorate
around the banana mousse.
8.) Melt the chocolate with the pouring whipping cream in a sauce pan. Let it cool
for about 2 min. and pour it on the banana mousse.
Bon Appetite <3
7.) Cut the krem banana bars in half and put a toothpick inside the center of each bar. Decorate
around the banana mousse.
8.) Melt the chocolate with the pouring whipping cream in a sauce pan. Let it cool
for about 2 min. and pour it on the banana mousse.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment