Шифон Пита од Тиква / Pumpkin Chiffon Pie



Тиквата се консумира многу во моето семејство, мајка ми ја правеше печена во рерна и попрскана со шеќер за да се карамелизира, не дека тоа е лош начин да јадеш тиква, но јас ја сакам во ваков вид, да се топи во уста и да остава трага на топлина.

In my family we love to eat pumpkin, my mom used to cut the pumpkin in big chunks cover them with sugar and bake them in the oven. I like my pumpkin in this silky melt in the mouth way, it's perfect for the cold weather as it gives you a warm feeling.


Состојки / Ingredients:

За Дното / For the base:

  • 250 гр бисквити со какао
  • 150 гр путер
  • 2 лаж. млеко

  • 250 gr cocoa biscuits 
  • 150 gr butter
  • 2 tbsp milk

За Мусот од тиква / Pumpkin Mousse:

  • 500 гр тиква
  • 300 мл хопла
  • 60 мл вода
  • 10 гр желатин 
  • 1 пакет ванилин шеќер
  • 1/2 каф. лаж. мешан благ зачин (All spice)
  • 1 лаж. малтекс
  • Шеќер

  • 500 gr pumpkin
  • 300 ml pouring whipping cream
  • 60 ml water
  • 10 gr gelatin
  • 1 package vanilla sugar
  • 1/2 tsp all spice
  • 1 tbsp maltex 
  • Caster sugar

Декорација / Decoration:

  • 120 мл хопла
  • Медени срца
  • Мед

  • 120 ml pouring whipping cream
  • Ginger bread cookies 
  • Honey

Друг материјал / Other equipment: 

  • Калап за чизкејк што се отвара 24 см.
  • Хартија за печење
  • Големо тенџере
  • Голем плех
  • Шприц

  • Springform pan 24 cm.
  • Baking paper
  • Deep pot
  • Large pan
  • Piping bag with star nozzle 

Инструкции / Instructions:





1.) Сечете ја тиквата во големи парчиња, сместете ги во тенџере и нека зовријат се додека 
станат меки. Потоа веднаш ставете ги на плех и попрскајте ги со шеќер за да се покријат.

2.) Мелете го бисквитот и стопете го путерот, префрлете го бисквитот во сад и мешајте
го со путерот, додадете го млекото. Смесата веднаш додадете ја во калапот и притискајте
го да се изедначи на дното. Ставете го калапот во фрижидер.


1.) Cut the pumpkin in big chunks, boil until they are tender. Place them on the pan and cover
with caster sugar.

2.) Blend the biscuits into crumbles, add the butter to combine, add the milk. 
Press the biscuits on the base of the springform and chill.



3.) Печете ја тиквата на 200°C за да се карамелизира шеќерот. 

4.) Растворете го желатинот со водата и оставете да набабри 10 мин. 
 Блендирајте ја тиквата за да добие текстура на пире, додадете ги желатинот, мешаниот зачин, ванилин шеќерот и малтексот. Оставете го пирето потполно да се олади.  
Матете 300 мл хопла се додека не се формираат нежни бранови, во вид на преклопување
додадете ја хоплата на пирето. 
Сипете ја смесата во калапот со бисквитите.
Вратете ја смесата во фрижидер да отстои мин. 4 саати. 

5.) Матете 120 мл хопла додека добие текстура за шприцање. Декорирајте со медените
срца и попрснете со мед. 


3.) Bake the pumpkin chunks on preheated oven at 200°C until the sugar caramelizes. 

4.) Dissolve the gelatin in the water for 10 min. Blend the pumpkin to get a puree kind of
texture, add the gelatin, all spice, vanilla sugar and the maltex. Leave to cool completely. Beat the 
pouring whipping cream until soft peaks form, fold it into the puree.
Pour the mousse into the springform pan and chill for 4 h.

5.)  Beat the pouring whipping cream until stiff peaks form for piping, decorate with the cookies
and drizzle with the honey. 


Bon Appetite <3










Comments