Трифл со фил од Пита со Јаболка / Apple Pie Trifle



Неделава продолжуваме со лесни и брзи десерти, трифл со фил од пита со јаболка е ароматичен индикатор дека есента е тука со сите нејзини убавини. Овој десерт ќе ви ги разбуди сите сетила и можете да го дегустирате од сабајле (како јас) или навечер додека уживате под ќебе со убава книга во рака :)


This week we are continuing with easy and quick recipes, apple pie trifle is an aromatic indicator that autumn is here with all it's glory. This dessert will wake all of your senses and you can eat it for breakfast (like me) or after dinner while you relax under the blanket with a book in your hands :)




*Check out my instagram feed Rajska Srna where I will be posting the recipe video on my story.

**For homemade allspice check this link: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/09/rustic-spicy-plums.html

*Следете ме на инстаграм (Rajska Srna) каде можете да го гледате видеото за рецептов на my story.

**Еве го линкот за како да направите мешан зачин дома: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/09/rustic-spicy-plums.html


Состојки / Ingredients:

  • 50 гр мелен бисквит
  • 1 лажица мелена гранола
  • 1 каф. лажица шеќер во прав
  • 1 лажица путер

  • 50 gr ground biscuits
  • 1 tbsp ground granola
  • 1 tsp powdered sugar
  • 1 tsp butter

За филот / For the filling:

  • 2 зелени јаболки
  • 50 гр путер
  • 50 гр шеќер
  • сок од половина лимон
  • 1/4 каф. лажица мелен ѓумбир
  • 1/4 каф. лажица мешан зачин

  • 2 green apples 
  • 50 gr butter
  • 50 gr caster sugar
  • juice of half a lemon
  • 1/4 tsp ground ginger
  • 1/4 tsp allspice

За сосот / For the sauce:

  • 120 мл сок од јаболко
  • 1 лажица густин + 1 лажица сок од јаболко

  • 120 ml apple juice
  • 1 tbsp corn starch + 1 tbsp apple juice

Декорација (по избор) / Decoration (optional): 

  • Мусли со брусница 
  • Cranberry muesli

Друг Материјал / Other equipment:

  • 5 чаши
  • 5 glasses 

Инструкции / Directions:





1.) Стопете го путерот и оставете го настрана, во мал сад мешајте ги
бисквититте, гранолата, шеќерот и додадете го путерот. Мешајте
да се соедини и додадете од смесата во чашите, нежно притискајте
за да имате рамна површина.


2.) Сечете ги јаболките во мали коцки, попрскајте ги со сокот од лимон.
На среден оган во длабока тава ставете од путерот, штом почне да се топи додадете
ги јаболките, шеќерот, ѓумбирот и мешаниот зачин. 
Доколку ви се направат мали парченца карамела нека не ве
фаќа паника, продолжете да мешате додека јаболката не омекне.
Тргнете настрана малку да се лади филот, потоа полнете ги чашите.
Во тенџере додадете го сокот, во мал сад растворете го густинот
со малку сок и додадедете го на сокот во тенџерето, немојте да дозволите да зоврие.
Прелијте го филот со сосот, декорирајте со мусли со брусница.
 Можете да го јадете трифлот топол или ладен.




1.) Melt the butter set aside, in a small bowl add the biscuit, granola, powdered sugar
and mix everything, add the butter stir to combine.
Add the mixture to the glasses press gently to make an even layer.


2.) Cut the apples in small cubes, sprinkle with the lemon juice.
Turn the stove to medium heat and start melting the butter add all the
ingredients to the butter, don't panic if you get chunks of caramel, they
will melt while you keep stirring. Remove the pan of the stove when the apples become soft.
Let cool down for a bit then add to the glasses.
Make the sauce in the same pan you used for the filling, heat the apple juice, 
in a small bowl dissolve the corn starch with a little bit of the 
apple juice and add to the pan, don't boil just stir until it's thick enough to
drizzle on the filling and decorate with cranberry muesli. 
Eat hot or cold.



Bon Appetite <3

















Comments