Зачинети Сливи / Rustic & Spicy Plums



Никој не може да одрекува дека колку повеќе вложувате труд во еден десерт, дека ќе испадне спектакуларно, но има и такви десерти кои ќе ги направите од најобични производи и сепак ќе ве оставаат восхитени. Неделава сакав да направам десерти кои брзо се спремаат и се многу лесни и исто времено преубави.
Успеав да ја искористам сезоната на сливите и да го спремам овој десерт за кој гарантирам дека додека ги печете во рерна куќата ќе ви мириса прекрасно.


There is no doubt that the more you work on a dessert the more it will turn out spectacularly, but sometimes you can put the most basic ingredients together and you will get a breath taking dessert like this one.
The plum season is blooming so I decided I'd make this quick and easy rustic spicy plum dessert, I promise you will not regret making these little babies, while they are in the oven your house will smell heavenly.

*Овој десерт е погоден и за деца и можете да не користите шеќер.

** Доколку немате мешан зачин, можете сами да го направите така што ќе мешате малку цимет, морско оревче и каранфил.

*You can make these for your children, by not using sugar in the recipe.

**Make your own allspice by mixing equal amounts of cinnamon, nutmeg and cloves.


Состојки / Ingredients:


  • 4 сливи 
  • 1 лажица путер
  • 1 каф. лажица мешани зачини (Allspice)
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 4 лажици мелени бисквити
  • 4 лажици мелена гранола

  • 4 plums
  • 1 tbsp butter
  • 1 tsp allspice
  • 2 tbsp powdered sugar
  • 4 tbsp ground biscuits 
  • 4 tbsp ground granola

Декорација (по избор) / Decoration (optional): 

  • Сладолед од ванила
  • Мед
  • Vanilla ice cream
  • Honey


Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 180°C.

Preheat oven to 180°C.





1.) Стопете го путерот, сувите состојки мешајте ги во мал
сад, стопениот путер додадете го на сувите состојки, мешајте да се соедини.



2.) Сливите сечете ги во средина и тргнете ја семката,
сместете ги сливите на плех и наполнете ги сите сливи еднакво со мешавината од путерот и бисквитите.
Печете ги сливите додека не забележите дека бисквитите се зарумениле
или околу 10 - 15 мин.
Веднаш декорирајте со сладолед и мед за да ги јадете топли 
или доколку сакате послужете ги откако ќе се оладат.



1.) Melt the butter, place the dry ingredients in a small bowl, pour
melted butter in the dry ingredients and combine.


2.) Cut the plums in half and take out the seed, place the plums on a 
trey and fill with the buttery biscuits mixing.
Bake the plums until the crumbs turn golden brown or for
10 - 15 min.
Decorate with vanilla ice cream while hot and drizzle with honey or
you can eat them cold as well.



Bon Appetite <3













Comments