Никој не може да одрекува дека колку повеќе вложувате труд во еден десерт, дека ќе испадне спектакуларно, но има и такви десерти кои ќе ги направите од најобични производи и сепак ќе ве оставаат восхитени. Неделава сакав да направам десерти кои брзо се спремаат и се многу лесни и исто времено преубави.
Успеав да ја искористам сезоната на сливите и да го спремам овој десерт за кој гарантирам дека додека ги печете во рерна куќата ќе ви мириса прекрасно.
There is no doubt that the more you work on a dessert the more it will turn out spectacularly, but sometimes you can put the most basic ingredients together and you will get a breath taking dessert like this one.
The plum season is blooming so I decided I'd make this quick and easy rustic spicy plum dessert, I promise you will not regret making these little babies, while they are in the oven your house will smell heavenly.
*Овој десерт е погоден и за деца и можете да не користите шеќер.
** Доколку немате мешан зачин, можете сами да го направите така што ќе мешате малку цимет, морско оревче и каранфил.
*You can make these for your children, by not using sugar in the recipe.
**Make your own allspice by mixing equal amounts of cinnamon, nutmeg and cloves.
Состојки / Ingredients:
- 4 сливи
- 1 лажица путер
- 1 каф. лажица мешани зачини (Allspice)
- 2 лажици шеќер во прав
- 4 лажици мелени бисквити
- 4 лажици мелена гранола
- 4 plums
- 1 tbsp butter
- 1 tsp allspice
- 2 tbsp powdered sugar
- 4 tbsp ground biscuits
- 4 tbsp ground granola
Декорација (по избор) / Decoration (optional):
- Сладолед од ванила
- Мед
- Vanilla ice cream
- Honey
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 180°C.
Preheat oven to 180°C.
1.) Стопете го путерот, сувите состојки мешајте ги во мал
сад, стопениот путер додадете го на сувите состојки, мешајте да се соедини.
2.) Сливите сечете ги во средина и тргнете ја семката,
сместете ги сливите на плех и наполнете ги сите сливи еднакво со мешавината од путерот и бисквитите.
Печете ги сливите додека не забележите дека бисквитите се зарумениле
или околу 10 - 15 мин.
Веднаш декорирајте со сладолед и мед за да ги јадете топли
или доколку сакате послужете ги откако ќе се оладат.
1.) Melt the butter, place the dry ingredients in a small bowl, pour
melted butter in the dry ingredients and combine.
2.) Cut the plums in half and take out the seed, place the plums on a
trey and fill with the buttery biscuits mixing.
Bake the plums until the crumbs turn golden brown or for
10 - 15 min.
Decorate with vanilla ice cream while hot and drizzle with honey or
you can eat them cold as well.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment