Полента Колач со Грозје / Polenta Cake with Grapes



Секогаш кога мајка ми доаѓа на посета, се обидувам да направам колач кој може да го јаде додека пие чај, овој пат направив полента колач, кој е сочен и совршен во комбинација со топол чај, декорацијата со грозје беше едноставно преубава. Така да овој колач го посветувам на сите мајки и жени кои уживаат во чајот.


Every time my mother comes to visit me, I try to make a cake that will go well with a cup of tea, I found that this polenta cake was perfect for the occasion and the decoration with grapes was a match made in heaven :)
So I dedicate this cake to all the mothers and the women that love to drink tea.


Состојки / Ingredients:

  • 125 гр брашно 
  • 1 кесичка печиво
  • 125 гр инстант полента
  • 3 јајца
  • 2 белки
  • 175 гр шеќер
  • рендана кора и сок од 2 лимони
  • 100 мл сончогледово масло
  • 150 мл матеница
  • 1 кесичка лимонов шеќер

  • 125 gr all purpose flour
  • 10 gr baking powder
  • 125 gr instant polenta
  • 3 eggs
  • 2 egg whites
  • 175 gr caster sugar
  • grated rind and juice of 2 lemons
  • 100 ml sunflower oil
  • 150 ml buttermilk
  • 1 package lemon sugar

Декорација (по избор) / Decoration (optional):

  • Грозје 
  • 2 лажици мармалад од шипки
  • 4 лажици вода 

  • Grapes
  • 2 tbsp rose hip jam
  • 4 tbsp water

Друг материјал / Other equipment:

  • Хартија за готвење 
  • Плех од 25 см.

  • Parchment paper
  • Cake trey 25 cm. 

Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 180°C

Preheat the oven to 180°C.






1.) Брашното и печивото поминете ги низ сито и мешајте го со полентата,
оставете го садот настрана.
Во друг сад матете ги јајцата, белките и шеќерот околу 4 мин. 
или додека не добиете густа смеса.
Додадете ги сувите состојки, кората и сокот од лимонот, матеницата, маслото 
лимоновиот шеќер во јајцата,
 продолжете да матете со миксер за сите состојки да се соединат.
Турете ја смесата во плех, кој претходно сте го обложиле
со хартија за готвење.
Печете го колачот околу 30 мин. или додека чепкалката за заби
не излезе чиста од центарот на колачот.
Откако ќе го извадете колачот од рерна, оставете го да 
мирува 10 мин.


2.) Сечете доволно грозје на пола и тргнете го семето, 
во тенџере додадете го мармаладот и водата, мешајте додека
добиете убава глазура, не дозволете да зоврие, додадете уште
вода ако мармаладот е премногу густ.
Декорирајте го колачот со грозјето и на крај сипете ги мармаладот врз
колачот. Послужете топло или ладно.



1.)Combine the flour and baking powder and sift into a bowl, add the 
polenta, set aside.
With an mixer whisk the eggs, egg whites and caster sugar for about 4 min. or
until you have a thick consistency. 
Add the dry ingredients, lemon rind and juice, buttermilk, oil and lemon sugar continue
whisking until combined.
Pour the batter into the prepared cake trey and bake for 30 min. or until a
toothpick inserted to center comes out clean.
Leave to cool in the trey for 10 min.


2.) Cut the grapes in half and take out the seeds, set aside.
In a sauce pan heat the rose hip jam and the water, stir until it becomes
thinner, don't boil the mixture, add more water if the
jam is too dense.
Decorate the cake with the grapes and pour the jam over it.
Serve hot or cold.


Bon Appetite <3
















Comments