Гнездо од Целувки со Крем од Шеќерна Волна / Meringue Nests with Cotton Candy Buttercream



Целувките се доста популарни кај нас и се омилен десерт на татко ми, така да овој пат сакав да направам нешто ново а тоа е филувано гнездо од целувка.
Овој десерт е навистина едноставен и можете да го полните со овошје наместо со крем или со некој друг крем, јас како што кажав во претходниот пост, ми остана многу од кремот од шеќерна волна и мислам дека испадна перфектно како фил за гнездава.


Meringue desserts are very popular in my country and they are my Dad's favorite dessert, so this time I thought I should elevate them a little bit more into this meringue nests filled with cream.
Don't let the photos scare you, because they are very easy to make and you can fill them with any kind of fruit or other kind of cream, as I said before I had leftover cotton candy cream and I think it was perfect as a filling. 



*Рецептот за кремот од шеќерна волна можете да го видете на овој линк:http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/09/cotton-candy-buttercream-frosted.html

*Get the recipe for the cotton candy buttercream here: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/09/cotton-candy-buttercream-frosted.html


Состојки / Ingredients:

  • 2 белки
  • 125 гр шеќер
  • прехранбена боја за прскање на цулувките (по желба)

  • 2 egg whites
  • 125 gr caster sugar
  • red food coloring (optional)


Декорација / Decoration:

  • Смрзнато или свежо овошје (по желба)

  • Frozen or fresh fruit (optional)


Друг материјал / Other material:

  • Шприц
  • Четка 

  • Pipping bag
  • Brush


Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 150°C. Ќе добиете околу 4 гнезда.

Preheat the oven to 150°C. You will get 4 nests.





1.) Матете ги белките за да станат пенасти, додавајте
од шеќерот малку по малку, продолжете да ги матете белките
за да добиете густа и сјајна смеса.


2.) Бидејки заборавив да измерам колку широки ги шприцав 
гнездата ви препорачувам да бидат широки колку вашата
шака. Започнете првин да шприцате рамна округласта
површина, израмнете со лажица ако е потребно, потоа внимателно 
 формирајте гнездо, така што ќе шприцате над површината.
Разредете црвена боја со малку вода и со четката попрскајте
ги гнездата.
Печете ги околу 30 - 35 мин. штом видете дека се потврди исклучете 
го шпоретот и немојте да ги извадете надвор туку нека
оладат потполно во шпоретот околу 1 - 2 саати.
Полнете ги гнездата со кремот и сервирајте.



1.) Whisk the egg whites until soft peaks form, start adding 
the sugar little by little to get a smooth and glossy consistency. 


2.) I forgot to measure the width of the nests, but you can
make them as wide as your palm. Start by making
the base, spread it evenly with a spoon if necessary, pipe
around the edges so you form a nest. 
Dissolve the food color with a little water and sprinkle the nests.
Bake for 30 - 35 min. or until they are firm to the touch,
leave to cool in the oven for about 1 - 2 hours.
Fill the nests with the cream and serve.




Bon Appetite <3












Comments