Еве ме повтроно после толку долг одмор, ми фалеше да постирам и да ги споделувам моите рецепти со вас. Школото почна и син ми е второ одделение, така да дента кога го однесов во школо осетив една убава еуфорија кај родителите и кај децата, особено ми остави впечаток како сите деца беа дотерани и фризурите наместени, весели трчаа по ходниците на школото и одлучив дека ќе направам капкејкс во чест на 1'ви септември.
Се надевам дека сите деца низ светот ќе имаат успешна школска година и безгрижно детство, овој капкејк е инспириран од нив и од син ми Малик.
After a long vacation I'm finally back, I missed posting and sharing my recipes with you. School started and my son is in the second grade now, so the day I took him to school I got caught up in the euphoria of the parents and the children. Everybody was nicely dressed, the children were giggling and running around in the school hallway and that event inspired this dessert.
With that being said I wish all the children in the world a successful school year and a careless childhood, these cupcakes are inspired by you and my son Malik.
*Рецептот за капкејк е истиот од овој линк само без овошјето: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/04/red-berry-cupcakes.html
**Кремот од шеќерна волна беше експеримент за мене за да видам дали може да се косристи како крем за декорација, но дојдов до заклучок дека е поубаво да се користи како фил отколку како декорација. Јас не го искористив целиот крем за декорирање туку оставив малку настрана за да филувам гнезда направени од цулувки. Рецептот за тој десерт ќе го објавам оваа недела :)
*This recipe was made according this link but without the red berries: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/04/red-berry-cupcakes.html
**I made the buttercream as a experiment, I have to say that I'd rather use it as a filling than a buttercream for pipping since it's a little lighter and it was difficult for it to hold it's shape because of the hot weather. I guess you will have leftover buttercream so don't toss it away because I used the same buttercream for filling my meringue nests, which recipe I will be sharing with you this week :)
Состојки / Ingredients:
- 6 лажици сончогледово масло + за мачкање на калапот
- 300 гр брашно
- 1 пакет печиво
- 120 гр шеќер
- 2 јајца
- 250 мл матеница
- 1 каф. лажица екстракт од ванила
- Мармалад од јагода
- 6 tbsp sunflower oil + for the cupcake cups
- 300 gr all purpose flour
- 1 tbsp baking powder
- 120 gr caster sugar
- 2 eggs
- 250 ml buttermilk
- 1 tsp vanilla extract
- Strawberry jam
Крем од шеќерна волна / Cotton Candy Buttercream Frosting:
- 1 шеќерна волна
- 1 пакет пудинг од ванила или јагода
- 150 мл хопла
- 200 мл млеко
- 1 каф. лажица екстракт од ванила
- 1 јајце
- 3 големи лажици шеќер
- 150 гр путер на собна темп.
- 5 лажици шеќер во прав
- 1 cotton candy
- 1 package vanilla or strawberry pudding
- 150 ml pouring whipping cream
- 200 ml milk
- 1 tsp vanilla extract
- 3 tbsp caster sugar
- 150 gr butter at room temp.
- 5 tbsp sugar powder
Декорација / Decoration:
- 1 шеќерна волна
- Шеќерни срца
- Бонбони
- 1 cotton candy
- Sugar hearts
- Candy
Друг материјал / Other material:
- Хартија за капкејкс
- Калап за капкејкс
- Шприц
- Чепкалки за заби
- Cupcake cups
- Cupcake tin
- Pipping bag
- Toothpicks
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C. Со овој рецепт ќе добиете 12 парчиња.
Preheat the oven to 200°C. You will get 12 cupcakes
Preheat the oven to 200°C. You will get 12 cupcakes
1.) Капкејксите печете ги и оставете ги да се изладат.
Во секој капкејк направете дупка во средина и полнете ги со мармалад.
Во тенџере сместете ја шеќерната волна притиснете малку
за да не штрчи одстрана, во длабок сад сипете ги млекото, хоплата,
јајцето, екстрактот од ванила, мешајте да се соединат и турете
ја смесата врз шеќерната волна, енергично мешајте да биде хомогенизирано.
Тенџерето сместете го на среден оган и мешајте се додека не
зоврие.
Во мал сад разредете го пудингот според упатството и додадете го
во тенџерето мешајте, штом почне кремот да се згусти веднаш тргнете
го од оган и мешајте по малку за да не се создаде слој на врвот од пудингот.
Оставете да се излади потполно.
2.) Во длабок сад со миксер матете го путерот и шеќерот за да добиете
воздушна и хомогенизирана смеса. Додададете го изладениот пудинг малку
по малку за да имате крем кој ќе можете да го шприцате.
Садот со кремот ставете го во фрижидер околу 20 мин. за да се стврдне малку.
Декорирајте ги капкејксите со кремот и веднаш вратете ги во фрижидер, поради
тоа што кремот содржи путер и е лето може да се стопи ако остане долго време надвор.
Со чепкалка за заби прицврстете од волната, декорирајте ги со срцата и додадете
по едно бонбонче од страна.
1.) Bake the cupcakes and leave them to cool completely.
Make a hole in the middle and fill with strawberry jam, set aside.
Place the cotton candy in a pot, press it down so it fits inside. In a bowl combine
the milk, pouring whipping cream, egg, vanilla extract, pour into the
cotton candy and whisk until combined.
Place the pot on medium heat and whisk until it's hot but not boiling, in a
small bowl dissolve the pudding powder according the instructions on the package,
add the pudding to the pot and whisk until the cream is thick and smooth.
Set aside to cool completely.
2.) In a different bowl whisk the butter and powdered sugar with a mixer until
it's thick and fluffy. Add the pudding to the mixture little by little.
Place the bowl in the fridge about 20 min. so you can pipe the mixture.
Shape a ball out of the cotton candy and stick a toothpick in the
middle of every cotton ball, decorate with the candy.
In this hot weather it is best you keep the decorated cupcakes in the
fridge.
1.) Bake the cupcakes and leave them to cool completely.
Make a hole in the middle and fill with strawberry jam, set aside.
Place the cotton candy in a pot, press it down so it fits inside. In a bowl combine
the milk, pouring whipping cream, egg, vanilla extract, pour into the
cotton candy and whisk until combined.
Place the pot on medium heat and whisk until it's hot but not boiling, in a
small bowl dissolve the pudding powder according the instructions on the package,
add the pudding to the pot and whisk until the cream is thick and smooth.
Set aside to cool completely.
2.) In a different bowl whisk the butter and powdered sugar with a mixer until
it's thick and fluffy. Add the pudding to the mixture little by little.
Place the bowl in the fridge about 20 min. so you can pipe the mixture.
Shape a ball out of the cotton candy and stick a toothpick in the
middle of every cotton ball, decorate with the candy.
In this hot weather it is best you keep the decorated cupcakes in the
fridge.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment