Мус од Праска и Грчки Јогурт / Peach & Greek Yogurt Mousse



Првин да започнам со тоа што неделно се дешава да направам барем 1 десерт кој обично го споделувам на блогот, затоа претежно во фрижидерот не ми останува место за други намирници и им носам на комшиите, убавата работа е што од нив добивам фидбек дали им се допаѓа или не а што е уште подобро они придонесуваат во некои десерти.
Така да овој десерт е направен од домашен компот од праски кој ми го подари мајка им на Гунер и Џани со кои и заедно го пробавме овој десерт и добив одлични комплименти ;)


Let me start telling you about how I usually make at least 1 dessert a week, so it happens that sometimes I don't have any place in the fridge because of the desserts and I really don't like throwing out food so I share my desserts with my lovely neighbours. The good thing about sharing with the neighbours is that they give me feedback if they liked the desserts and what they would change but sometimes they like to be involved with my future desserts by giving me a jar of homemade peach compote. This compote was given to me by Guner and Dzanis mom and after I made the mousse of the compote we tried it together :)


Состојки / Ingredients:


  • 50 гр путер
  • 100 гр мелени бисквити
  • 5 лажици млеко

  • 50 gr butter
  • 100 gr biscuit crumbs
  • 5 tbsp milk

За Мусот / Mousse:

  • 300 гр компот од праски или конзервирани праски + за декорирање
  • 4 лажици шеќер
  • 120 мл сокот од компот или од конзервирани праски
  • 10 гр желатин
  • 80 гр цеден десерт или грчки јогурт
  • 120 мл хопла + за декорирање

  • 300 gr peach compote or canned peach + for decorating
  • 4 tbsp caster sugar
  • 120 ml compote juice or from the canned peach
  • 10 gr gelatin
  • 80 gr Greek yogurt
  • 120 ml pouring whipping cream + for decorating


Друг материјал / Other equipment:

  • Чаши за шампањско или други по ваш избор
  • Блендер

  • Champagne glasses or other glasses
  • Blender

Инструкции / Directions:



1.) Стопете 50 гр путер и мешајте со 200 гр мелени бисквити.
Додадете 5 лажици млеко за да се соедини.
Во чашите додадете од бисквитот и со тап предмет
израмнете го на дното на чашата.
Ставете ги чашите во фрижидер.


2.) Во мал сад ставете 120 мл сок од компот и прскајте 10 гр желатин на врвот
од сокот, ставете го садот настрана.
Во тенџере стоплете 300 гр праски без сокот, додадете 4 лажици шеќер.
Штом се стопи шеќерот тргнете настрана. Во друг сад
матете 120 мл хопла да се создадат нежни бранови, ставете го 
садот на страна.
Блендирајте ги праските, додадете го желатинот и мешајте,
доддадете 80 гр грчки јогурт и на крај додадете ја хоплата
во вид на преклопување за да се соедини. 
Веднаш сишете во чашите.
Нека се ладат мин. 4 саати.
Декорирајте по желба со праски и шлаг. 




1.) Melt 50 gr butter and mix with 200 gr biscuit crumbs.
Add 5 tbsp milk to combine.
Add the mixture into the glasses and tap to form the base.
Chill.



2.) In a small bowl add 120 ml juice of the compote and sprinkle 
10 gr gelatin over the surface, leave to go spongy.
In a saucepan heat 300 gr peaches without the juice, add 4 tbsp caster
sugar, stir to melt the sugar. Set aside. 
In a different bowl beat 120 ml poring whipping cream until 
soft peaks form, set aside. 
Blend the peaches, add the gelatin and stir, add 80 gr Greek yogurt,
fold in the cream to combine.
Pour the mixture into the glasses.
Chill for at least 4 h.
Decorate.







Bon Appetite <3













Comments