Милфеј е лесен и преубав десерт, мене посебно ми се допаѓа бидејки може да се комбинира со разни кремови и овошја. Но класичниот вкус и комбинација ми се чини е со јагодки, замислете си додека со вилушката сакате да земете парче и еве пред вас имате манифестација на крцкави листови, свликенкаст крем и богат сос од јагода...ммм...
Е сега имате неколку варијанти на милфеј; 1.) Лиснатото да го правите сами од почеток (животот е прекраток и преубав за тоа!), 2.) Да купите замрзнат блок лиснато тесто, меѓу тоа мене лично не ми се допаѓа текстурата на лиснатото пошто брзо накиснува и 3.) да си купите готови кори за баклава и да ставате слоеви по желба и на крај како лего коцки да си го составите милфејот (бинго!).
Mille Feuille is a light and beautiful dessert, I like it a lot because you can combine the pastry with any kind of cream and fruits. I like sticking to the classic version with strawberries, imagine the moment you cut the crispy pastry with the fork, inside of it are a silky cream and a rich strawberry sauce...yes, please!
But let's get back to reality, there are some ways of making mille feuille: 1.) You make the pasrty from scratch (life is too short and too beautiful for this variation), 2.) store bought pastry dough, but I don't prefer this one because the pastry gets soggy very quick and 3.) buy filo pastry and build your own mille feuille (bingo!).
Состојки / Ingredients:
- 1 пакет кори за баклава
- 100 гр путер
- 1 лажица шеќер
- 1 package of filo pastry (for baklava)
- 100 gr butter
- 1 tbsp caster sugar
Кремот / Cream:
- 1 пакет инстант пудинг со вкус на јагода
- 1 package of instant pudding (strawberry flavored)
Сос / Sauce:
- 150 гр јагоди
- 2 лажици шеќер
- 60 мл сок од јагода
- 1 лажица густин
- 150 gr strawberries
- 2 tbsp caster sugar
- 60 ml strawberry juice
- 1 tbsp corn starch
За декорација / Decoration:
- 120 мл хопла
- неколку свежи јагодки
- 120 ml pouring whipping cream
- fresh strawberry
Друг Материјал / Other material:
- шприц за декорирање
- рачен блендер
- pipping bag
- blender
1.) Стопете 100 гр путер, оставете 2.) Во тенџере ставете 150 гр јагоди
да се лади 5 мин. со 2 лажици шеќер да се карамелизираат
Почнете да ги редите корите, ставете Во мал филџан мешајте 60 мл сок од
1 слој и мачкајте со путер, јагода со 1 лажица густин, додадете ја
ставете го 2риот слој и мачкајте смесата во јагодите,мешајте.
со путер и се така се додека не Тргнете го тенџерето настрана
ви завршат корите. да се лади. Блендирајте во сос.
Сечете ги корите толку долги и
широки како што ги сакате.
Прскајте ги корите со 1 лажица
шеќер и печете ги околу
15 - 20 мин. или додека не добијат
румена боја.
Извадете го плехот од рерна и оставете
корите потполно да се оладат.
1.) Melt 100 gr butter and leave 2.) In a sauce pan, heat 150 gr strawberries
to cool for 5 min. add 2 tbsp caster sugar and caramelize.
On a tray put 1 layer of filo In a small bowl stir 60 ml strawberry
pastry and brush with melted juice with 1 tbsp corn starch, add to
butter, repeat this until you have the strawberries and stir.
brushed all of the layers. Leave to cool. Blend the mixture.
Sprinkle the top of the last layer
with 1 tbsp caster sugar, cut the
layers as long and wide as you
wish. Bake for 15 - 20 min. or
until the top is golden brown.
Leave to cool completely.
3.) Матете го инстант пудингот 4.) Повторете го истиот процес
ставете го во шприц и составете го се додека имате 3 слоеви од
милфејот, така што за подлога ќе лиснатото. Декорирајте по желба.
го одберете најрамното парче лиснато.
Шприцајте го кремот околу страните
на лиснатото а во средина додадете
од сосот од јагода.
3.) Prepare the instant pudding and 4.) Repeat the same process
pour into pipping bag. until you have at least 3 layers
Start assembling the mille feuille of filo pastry. Decorate.
by choosing a straight filo pastry
as a base, pipe the pudding by the
sides of the pastry and fill the middle
with the strawberry sauce.
да се лади 5 мин. со 2 лажици шеќер да се карамелизираат
Почнете да ги редите корите, ставете Во мал филџан мешајте 60 мл сок од
1 слој и мачкајте со путер, јагода со 1 лажица густин, додадете ја
ставете го 2риот слој и мачкајте смесата во јагодите,мешајте.
со путер и се така се додека не Тргнете го тенџерето настрана
ви завршат корите. да се лади. Блендирајте во сос.
Сечете ги корите толку долги и
широки како што ги сакате.
Прскајте ги корите со 1 лажица
шеќер и печете ги околу
15 - 20 мин. или додека не добијат
румена боја.
Извадете го плехот од рерна и оставете
корите потполно да се оладат.
1.) Melt 100 gr butter and leave 2.) In a sauce pan, heat 150 gr strawberries
to cool for 5 min. add 2 tbsp caster sugar and caramelize.
On a tray put 1 layer of filo In a small bowl stir 60 ml strawberry
pastry and brush with melted juice with 1 tbsp corn starch, add to
butter, repeat this until you have the strawberries and stir.
brushed all of the layers. Leave to cool. Blend the mixture.
Sprinkle the top of the last layer
with 1 tbsp caster sugar, cut the
layers as long and wide as you
wish. Bake for 15 - 20 min. or
until the top is golden brown.
Leave to cool completely.
3.) Матете го инстант пудингот 4.) Повторете го истиот процес
ставете го во шприц и составете го се додека имате 3 слоеви од
милфејот, така што за подлога ќе лиснатото. Декорирајте по желба.
го одберете најрамното парче лиснато.
Шприцајте го кремот околу страните
на лиснатото а во средина додадете
од сосот од јагода.
3.) Prepare the instant pudding and 4.) Repeat the same process
pour into pipping bag. until you have at least 3 layers
Start assembling the mille feuille of filo pastry. Decorate.
by choosing a straight filo pastry
as a base, pipe the pudding by the
sides of the pastry and fill the middle
with the strawberry sauce.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment