Крем карамел е многу елегантен и лесен десерт, особено е убаво да се служи после вечера како освежување. Но што ако сакате да јадете крем карамел од сабајле, како мене? Е па ќе додадете гранола и ете имате десерт за појадок :) Мала шала (делумно шала бидејки јас јадам десерт сабајлечки) дали ќе го консумирате овој десерт наутро, попладне или во ниедно време зависи од вас, важно е дека ќе биде вкусно и магично.
*Внимавајте со карамелот да не се изгорете.
**I didn't translate my granola creme caramel recipe because I used the universal recipe for creme caramel, the only difference is that after serving the custard on the plate I decorated it with 2 tbsp granola :) (so no big deal!)
Состојки:
За карамелот:
- 185 гр шеќер
- 60 мл вода
За кремот:
- 750 мл млеко
- 90 гр шеќер
- 4 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 лажици стопен путер
Инструкции:
Загревајте ја рерната на 160°C. Ќе добиете 6 мали садови.
1.) Мачкајте ги садовите за 2.) Загревајте 750 мл млеко на
крем карамел со путер. тивок оган, но не и да зоврие.
Во тенџере додадете 185 гр шеќер, Тргнете настрана и почнете да
60 мл вода и мешајте за да ги матете 4 јајца, 90 гр шеќер,
се стопи шеќерот. 1 лаж. ванила екстракт околу
На тивок оган без да мешате 2 мин. додадете го млекото
оставете го карамелот да продолжете да матите да се соедини.
врие и да добие темна боја. Поделeтe ја смесата подеднакво
Веднаш точете го карамелот во садовите.
во садовите, така што ќе се Сместете ги садовите во длабок
покрие секое дно на садовите. плех, додадете совриена вода да
дојде до половината на садовите.
Печете околу 30 - 35 мин.
или додека страните на
кремот се постабилни
а центарот помалку течен.
Оставете да се ладат на
собна темп. потоа сместете
ги во фрижидер најмалку 3 саати.
Со нож поминете околу работ
на крем карамелот и внимателно
извадете ги од садовите.
Декорирајте со гранола.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment