Мусковадо Крем Бруле



Кога (не дај Боже) некој би ми рекол дека до крајот на животот може да јадам само еден ист десерт, тогаш без нула размислување би одбрала крем бруле!
Ништо на планетава не ми се допаѓа повеќе од крем бруле, бљубена сум во крем бруле, не можам да го замислам животот без крем бруле!!!

Повеќето од вас што ќе ги видат сликите ќе си помислат дека нешто му фали на моето крем бруле, тоа е делумно точно, фали загорен шеќер одозгора, но мене тоа воопшто не ми се допаѓа затоа обично пред да ги вадам од шпорет садовите, прскам малку шеќер на врвот на крем брулето и така се зоздава еден густ кремаст слој...тешко ми паѓа да опишам од што ми се јаде :(

*Секоја рерна е различна, важно е кога го правите десертов да имате трпение инаку лесно може да се претвори во омлет! Откако ќе ја тргнете алуминуимската фолија може да ги попрскате крем брулето одозгора со по 1 лажица шеќер (тоа е мојот метод). Или откако ќе се испечат со машинка да го загорите шеќерот.

**Пред да го вадете крем брулето ставете еден нож во средина на кремот и доколку излезе чиста тогаш се готови.

***There are million different recipes for creme brulee, so I decided I will leave this one only on Macedonian.


Состојки /

  • 1 мешунка ванила
  • 750 мл хопла
  • 5 жолчки
  • 80 гр шеќер
  • 15 мл екстракт од ванила
  • 80 гр мусковадо (црн) шеќер

Инструкции /

Загревајте ја рерната на 150°C. Ќе добиете 6 мали садови.



          
   
1.) Внимателно тргнете ги                                                      2.) Во поголем сад, додадете
зрнцата од мешунката и заедно                                             5 жолчки, 80 гр. шеќер, 
со мешунката ставете ги во                                                   80 гр. црн шеќер, 15 мл екстракт
тенџере, додадете 750 мл хопла.                                          од ванила и мешајте за да се соедини
Оставете да се загрее но никако                                           и да се згусти смесата. 
и да зоврие.                                                                          Додавајте ја хоплата во мали интервали
Тргнете настрана да се лади.                                                мешајќи без престан.
                                                                                             Немојте да ги полнете садовите до
                                                                                             горе со смесата!
                                                                                             Во длабок плех сместете
                                                                                             ги садовите и полнете го
                                                                                             плехот со жешка вода.
                                                                                             Покријте со алуминиумска
                                                                                             фолија и печете 30 мин.
                                                                                             Тргнете ја фолијата
                                                                                             и печете уште 10 - 15 мин.


3.) Откако ќе ги извадете
од рерна нека дојдат на собна
температура и потоа ставете ги во 
фрижидер најмалку 8 саати или
преку ноќ.





Bon Appetite <3









Comments