Блек Форест Кошница / Black Forest Basket



Ви имам спомнато во претходен пост дека Крем Бруле ми е бр.1 десерт и дека никогаш ниеден десерт не може да го побие тоа, арно ама Блек Форест Кошницата дојде многу блиску да стане мој втор најомилен десерт. Дали е тоа така поради црешите или поради чоколадниот мус или поради комбинацијата од тие две не сум сигурна, но знам дека ова МОРА да го направите и да го пробате :)


I have mentioned before that Creme Brulee is my no.1 dessert and that no other dessert can overcome that, but this week my Black Forest Basket almost went to the top (it is amazing but my love for creme brulee is deeper). The combination of chocolate mousse and cherry is fantastic, so you really have to try to make this one at home.


Состојки / Ingredients:

  • 8 слоеви кори
  • 100 гр путер
  • 1 лажица шеќер 

  • 8 pieces of filo pastry
  • 100 gr butter
  • 1 tbsp caster sugar


За Чоколадниот Мус / Chocolate mousse:

  • 120 мл хопла 
  • 180 гр квалитетно црно чоколадо 
  • 60 гр путер
  • 3 јајца - поделени жолчки и белки
  • 50 гр шеќер

  • 120 ml pouring whipping cream
  • 180 gr good quality dark chocolate
  • 60 gr butter
  • 3 eggs separated
  • 50 gr caster sugar


За Сосот од Цреша / Cherry sauce:

  • 200 гр цреши 
  • 2 лажица шеќер 
  • 1 лажица густин
  • 60 мл сок од цреши или мешано црвено овошје
  • 100 мл хопла за декорирање (по избор)
  • Неколку коцки чоколадо за декорирање (по избор)

  • 200 gr cherries 
  • 2 tbsp caster sugar
  • 1 tbsp corn starch
  • 60 ml cherry juice or red berry juice
  • 100 gr whipping cream for decoration (optional)
  • Shaved chocolate for decoration (optional)

Друг Материјал / Other Equipment:

  • Плех за купкејкс

  • Cupcake pan

Инструкции / 

Загревајте ја рерната на 200°C.

Preheat the oven to 200°C.


          
   

1.) Матете 120 мл хопла,                                                         2.) Во друг сад со миксер
садот внесете го во фрижидер                                                матете ги белките со преостанатиот
се додека не ви затреба.                                                        шеќер. 
Во огноотпорен сад ставете                                                    Додадете ги белките во чоколадото
180 гр чоколадо со 60 гр путер,                                              во вид на преклопување. Додадете
мешајте го чоколадото над                                                     ја матената хопла и мешајте. 
пареа. Откако ќе се стопи                                                      Сместете го чоколадниот мус
тргнете го садот настрана.                                                     во фрижидер додека не ви затреба.
Во друг огноотпорен сад
со миксер матете ги жолчките
со 2 лажици шеќер.
Откако смесата ќе се соедини
со маталка матете ја смесата
над пареа додека стане кремаста.
Тргнете го садот од пареа, нека 
се лади 2 мин. потоа додадете
го чоколадото.


1.) Whisk 120 ml pouring whipping                                           2.) Whisk the egg whites in 
cream, place in the fridge until                                                 another bowl, add the remaining
needed. In a bain marie melt                                                   sugar.
180 gr chocolate with 60 gr butter.                                           Fold the egg whites to the chocolate
Set aside to cool.                                                                   mixture, fold in the whipped cream.
In a heatproof bowl whisk egg yolks                                        Place the mousse in the fridge until
with 2 tbsp caster sugar.                                                         needed.
Place the bowl on a bain marie and whisk
until creamy and pale. 
Leave to cool for 2 min. and add
the chocolate mixture.


          
   


3.) Стопете 100 гр путер,                                                         4.) Во тенџере ставете
редете еден слој лиснато на                                                    200 гр цреши со 2 лажици
права површина, мачкајте со                                                   шеќер, мешајте за шеќерот    
путер, ставете втор слој и повторно                                        да се карамелизира. Во мал сад
мачкајте со путер, повторете                                                   мешајте 60 мл сок од цреша и
додека имате 8 слоеви кори.                                                 1 лажица густин. Тргнете го тенџерето
Сечете во 6 парчиња.                                                             од оган и додадете го густинот.
Едно по едно редете ги во                                                      Оставете да се лади.
плехот за купкејкс и со мала                                                  Вадете ги кошниците од калап и
чашка направете дупка во                                                      додадавајте од мусот, потоа од сосот
тестото за да се формира кошна.                                           од цреша и на крај декорирајте со
Внимавајте да не го оштетите                                                шлаг и рендано чоколадо.
лиснатото.
Попрснете со 1 лажица шеќер,
печете околу 15 мин. или
додека не се заруменат.
Оставете да дојдат во
собна температура пред да ги
полните.


3.) Melt 100 gr butter, on an                                                       4.) In a sauce pan place
even surface place one piece                                                    200 gr cherries and 2 tbsp sugar,
of the filo pastry and brush with                                                 leave the sugar to caramelize,
butter, place the second layer                                                    In a cup mix 60 ml cherry juice with
on top of the first and brush                                                      1 tbsp corn starch, add to the cherries.
with butter until you have                                                          Set aside to cool.
8 layers. Cut into 6 pieces,                                                       Get the baskets out of the cupcake pan
Place the pastry on the cupcake                                               start filling with the mousse and top
pan and try to make a hole in                                                    with the cherries. Decorate with
the center, beware you don't                                                     whipped cream and shaved chocolate.
rip the pastry.
Sprinkle with 1 tbsp sugar
bake for 15 min. or until
golden brown.
Set aside to cool.




Bon Appetite <3











Comments