Небула Торта / Nebula Cake



Една од причините зошто никогаш не сакам да правам торта за мојот роденден е дека на крајот на ноќта ќе се чувствувам како прегазена од воз. Премногу возбуда, гости, служење и т.н. не би требало да ги правите кога ви е роденден. Но овој пат сакав да испробам нешто па затоа некако одлучив дека сепак роденденската торта ќе ја правам јас!

Дали зажалив? Секако. Дали вредеше? Секако!
Внатрешноста на тортата се состои претежно од карамела (бидејки многу сакам карамела) а надворешниот дел е од домашно направен фондант, наскоро и рецептот за фондантот ќе го споделам со вас.


I hate baking my own birthday cake, one of the reason is because by the time everybody leaves the house and after cleaning up I feel like I've been hit by a train. But this time I really wanted to try something new so I gave it a go.

Did I regret my decision? Of course. Was it worth it? Hell Yeah!
I decided to make a caramel cake (I love caramel) and the outer part was covered in fondant, soon I will share the homemade fondant recipe with you.


*За пандишпанот ќе ви треба само 1 длабок сад, состојките ставајте ги по редоследот како што се пишани.

**Домашно маскарпоне http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/04/blog-post.html

*For the sponge you will need only one big bowl, add the ingredients by the course they written below.

**Homemade mascarpone http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/04/blog-post.html



Состојки / Ingredients:

  • 2 чаши вода
  • 2 чаши шеќер
  • 1 чаша сончогледово масло
  • 6 лажици купена карамела (како гел што е) + 3 лажици за мачкање
  • 4 чаши брашно
  • 1 лажица сода бикарбона

  • 2 cups water
  • 2 cups caster sugar
  • 1 cup sunflower oil
  • 6 tbsp caramel (gel) + 3 tbsp for covering the outer layer
  • 4 cups flour
  • 1 tbsp baking soda

За Филот/ The Filling:
  • 1 кесичка инстант пудин од карамела
  • 150 гр домашно маскарпоне
  • 2 лажици купена карамела (гел)

  • 1 package instant pudding caramel flavor
  • 150 gr homemade mascarpone cheese
  • 2 tbsp caramel (gel)

Друг материјал / Other equipment:
  • Плех од 20 см.
  • Шприц.

  • Pan 20 cm.
  • Pipping bag


Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 200°C.

Preheat the oven to 200°C.


          
 

1.) Ставете ги сите состојки                                                      2.) Печете околу 40 - 50 мин.
по редослед и мешајте се                                                         или додека чепкалката не 
додека се соедини смесата.                                                      излезе чиста од средината на
Поделете на два дела за                                                          тортата.
да имате 2 пандишпани.                                                           Израмнете го врвот на тортата
                                                                                                 со нож. Оставете да се лади.


1.) Add the ingredients                                                                2.) Bake for 40 - 50 min. or
one by one by the course                                                            until a toothpick inserted in the
they written and whisk                                                                center of the cake comes out clean.
until smooth.                                                                              Level the top of the cake.
Divide the batter in 2.                                                                 Leave to cool down.



                    
   

3.) Спремајте го пудингот                                                 4.) Мачкајте ја надворешноста
според инструкциите,                                                       со 2 лажици карамела.
додадете 150 гр маскарпоне                                            Ставете ја тортата во замрзнувач
мешајте со миксер и додадете                                         1 саат. Потоа покријте со фондант.
2 лажици карамела.
Ставете ја смесата во шприц,
првиот пандишпан ставете го
најдоле, вториот пандишпан
сечете го на пола.
На првиот пандишпан шприцајте
од филот, ставете пандишпан
над филот и пак шприцајте,
сместете го последниот 
пандишпан. Израмнете ако е
потребно.


3.) Prepare the pudding                                                        4.) Cover the outer layer
according the package instructions                                       of the cake with 2 tbsp caramel.
add 150 gr mascarpone and 2 tbsp                                       Freeze for 1 hour.
caramel (gel), stir until combined.                                         Cover with fondant.
Pour the cream into a pipping
bag, set the first sponge as the
base, pipe the cream, cut the 2'nd
sponge in the middle and put
1 layer over the cream and then
put the other one on top of it.




Bon Apettite <3














Comments