Торта од лимета е мој најомилен десерт, многу е благ и секако киселкаст (знам што мислите, ќе престанам после оваа торта) овој пат одлучив и да ја направам подлогата од кадаиф и резултатот ми се допадна но следниот пат ќе се држам за класичната варијанта со подлога од мелен бисквит, бидејки беше премнооогуууу благо (не знам што си мислев).
Key lime pie is my ultimate favorite dessert it's veryyy sweet and tangy (I know what you thinking, I will stop after this one), this time I decided I will make a kanafeh base, although I liked the end result I have to admit it was too sweet even for someone like me (I don't know what was I thinking) so next time I make this pie I will stick to the biscuit base.
*Ви препорачувам подлогата да ја направите од мелен бисквит: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/lemon-no-bake-cheesecake.html
*I recommend you make the biscuit base according to this recipe:
http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/lemon-no-bake-cheesecake.html
**Домашно Кондензирано Млеко;
http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/blog-post.html
**Homemade Condensed Milk:
http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/blog-post.html
***Рецептот е адаптиран од: Pastry Cook - Catherine Atkinson
***This recipe was adapted by: Pastry Cook - Catherine Atkinson
Состојки / Ingredients:
- 4 јајца
- 400 мл кондензирано млеко
- сок и рендана кора од 3 лимети
- 30 гр шеќер
- зелена прехранбена боја (по избор)
- 4 eggs
- 400 ml condensed milk
- juice and grated rind of 3 limes
- 30 gr caster sugar
- green food coloring (optional)
За кадаифот / Kanafeh Base:
- http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/03/blackberry-raspberry-mousse-kanafeh.html
- Зелена прехранбена боја (по избор)
- http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/03/blackberry-raspberry-mousse-kanafeh.html
- Green food coloring (optional)
За декорација (по избор) / Decoration:
- 1 лимета
- 150 мл хопла
- Зелена прехранбена боја
- 1 lime
- 150 ml pouring whipping cream
- Green food coloring
Друг материјал / Other material:
- Калап за чизкејк што се отвара одстрана, 24 см.
- Springform pan, 24 cm.
Инцтрукции / Directions:
Загревајте ја рерната на 160°C.
Preheat the oven to 160°C.
1.) Направете ја подлогата 2.) Поделете ги жолчите и белките
според горенаведениот линк и по во различни садови.
желба додадете зелена прехранбена Рендајте ја кората и цедете 3 лимети,
боја во шербетот. додадете зелена боја во сокот,
тргнете настрана и матете ги
жолчките додека не станат пенасти,
додадете 400 гр кондензирано млеко
додадете го сокот и кората од
лимета. Мешајте да се згусти.
1.) Prepare the kanafeh base 2.) Separate the yolks from the whites.
according the link above. Grate the rind and press the juice of 3
Add green food coloring limes in a bowl and add green color,
to the sugar syrup. set aside. Beat the egg yolks until
light and fluffy. Beat in 400 gr condensed
milk, add the juice and rind.
Beat until the mixture is thick.
3.) Матете ги белките со 4.) Сипете ја смесата во калапот,
30 гр шеќер, додадете ги печете 15 - 20 мин. или додека
белките во жолчките во врвот не се зарумени.
вид на преклопување. Ладете на собна темп. и потоа
сместете ја тортата во фрижидер
преку ноќ.
3.) Whisk the egg whites, 4.) Pour the mixture into the pan,
add 30 gr caster sugar and beat bake for 15 - 20 min. or until
until stiff peaks form. golden brown. Cool overnight.
Fold the mixture into the
egg yolks.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment