Мини колачи или тортици ми се омилени, слатки и мали задоволства.
Минатиот пат ви покажав рецепт за небула тортата, е па на крај ми остана од смесата и не сакав да ја фрлам, затоа намачкав 2 калапи за мини куглоф и ги печев. Испаднаа преубави и реков доколку не ја направите небула тортата, можете истиот рецепт да го искористете за неколку мини куглоф торти.
Одозгора ги прелив со чоколадо и кикирики, така сабајле кога станав имав куглоф торта за појадок со кафето...мммм...
I love mini cakes, tarts and all the desserts that come in mini versions. Last time I showed you the batter I used for my nebula cake, after I finished it, I had some cake batter leftover, so I decided to use the batter and bake mini bundt cakes. The outcome was fantastic, so if you don't make the nebula cake you can use the batter recipe for mini bundt cake.
I decorated them with chocolate sauce and some peanuts, so in the morning I had mini bundt cake for breakfast with my coffee...mmmm...
*За смесата користете го рецептот за небула торта: http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/nebula-cake.html
**Претпоставувам дека ќе добиете минимум 12 мини торти.
*Use this recipe for the batter:http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/05/nebula-cake.html
**You will get approximately 12 mini cakes.
Состојки / Ingredients:
За карамел сирупот / Caramel sauce
- 100 мл кондензирано млеко
- 100 мл хопла
- 100 ml condensed milk
- 100 ml heavy cream
За чоколаден прелив (по избор) / Chocolate sauce (optional)
- 100 гр чоколадо
- 1 каф. лажица сончогледово масло + плус за мачкање на калапот
- кикирики (по избор)
- 100 gr chocolate
- 1 tsp sunflower oil + for greasing the pans
- peanuts (optional)
Друг материјал / Other material:
- мини куглоф калап
- mini bundt pans
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C .
Preheat the oven to 200°C .
1.) Следете го горенаведениот 2.) Мачкајте го мини калапот
линк за смесата. со сончогледово масло.
Немојте да го полните калапот
до горе.
Печете 20 мин. или
додека чепкалка за заби
не излезе чиста.
Не ги вадете од калап
веднаш, почекајте 5 мин.
Загревајте во тенџере
100 мл хопла и мешајте
со 100 мл кондензирано
млеко. Сипете по малку
над секој куглоф.
1.) Follow the link for 2.) Grease the bundt pan.
the recipe of the batter. Don't fill them to the top with
the batter.
Bake for 20 min or until
a toothpick inserted comes out clean.
Let them cool for 5 min.
while in the pans.
Heat 100 ml heavy cream
whisk in 100 ml condensed milk.
Pour gently over the bundt
just to get them moist.
3.) Стопете 100 гр чоколадо 3.) Melt 100 gr chocolate with
со 1 каф. лаж. сончогледово 1 tsp sunflower oil.
масло. Drizzle over the cake and decorate
Прелијте го чоколадото над with peanuts.
тортите и декорирајте со
кикирики.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment