Купкејк од Црвено Овошје / Red Berry Cupcakes




Моите деца и сопругот се луди по купкејкс и кога и да почнам да ги правам големиот син одма доаѓа да учествува во готвењето. Овој пат морам да признам дека купкејките што ги гледате на сликите беа премногу елегантни а и вкусот ми се допадна бидејки содржуваат црвено овошје во нив (знам дека претерав, следната недела ќе сменам).

Мислам дека се совршени доколку сакате да ги изненадите гостите кога имате некоја прослава а и лесни се за правење.


My family is crazy about cupcakes, every time I make cupcakes my older son gets involved in the kitchen by helping me or at least decorating the cupcakes in the end. This cupcakes turned out to be quiet elegant and I loved the red berry flavor (I am aware now that I need to show you different flavors the upcoming weeks).

This cupcakes are perfect for a special occasion and they are very easy to make.


*Доколку немате матеница можете на следниот линк да видите како да направите сами дома
http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/03/cola-pelisterka-cola-cake.html

**Јас употребив сок од јагода за да добијам мат боја на глазура, но доколку сакате вие можете да употребите друг вид на сок.

*If you don't have any buttermilk click on the link below to learn how to make it at home
http://rajskasrna.blogspot.mk/2016/03/cola-pelisterka-cola-cake.html

**I used strawberry juice just to get that matte kind of shade on the glazing, feel free to use a different kind of juice if you like.


Состојки / Ingredients:

  • 6 лажици сончогледово масло + за мачкање на калапот
  • 150 гр мешано црвено овошје 
  • 300 гр брашно + за калапот
  • 1 пакет печиво
  • 120 гр шеќер
  • 2 јајца
  • 250 мл матеница 
  • 1 каф. лажичка екстракт од ванила

  • 6 tbsp sunflower oil
  • 150 gr mixed red berries 
  • 300 gr all purpose flour + for dusting
  • 1 tbsp baking powder
  • 120 gr caster sugar
  • 2 eggs
  • 250 ml buttermilk
  • 1 tsp vanilla extract

За глазура / Glazing

  • 150 мл сок од јагода
  • 1 лажица густин
  • 1 лажица шеќер

  • 150 ml store bought strawberry juice 
  • 1 tbsp corn starch
  • 1 tbsp caster sugar

За декорација / Decoration: 

  • 150 мл хопла
  • црвена прехранбена боја
  • чоколадни топчиња (по избор)

  • 150 ml pouring whipping cream
  • red food coloring
  • chocolate covered mini balls (optional)

Друг материјал / Other equipment:

  • Калап за мафини / купкејкс
  • шприц 

  • Muffin tin
  • piping bag


Инструкции / Directions:

Загревајте ја рерната на 200°C. Ќе добиете околу 12 - 15 купкејкс.

Preheat the oven to 200°C.  You will get approx. 12 - 15 cupcakes.



          
                               

1.) Доколку користете јагоди,                                                     2.) Ставете сито над длабок сад,
сечете ги во ситни парчиња.                                                      поминете 300 гр брашно и 1
Ставете ги настрана.                                                                 пакет печиво низ него.
                                                                                                 Додадете 120 гр шеќер и мешајте.


1.) If you are using strawberries,                                                  2.) Sift 300 gr all purpose flour and 1
cut them in small pieces.                                                             tbsp baking powder in a bowl.
Set aside.                                                                                   Add 120 gr caster sugar.



          
           

3.) Во друг сад додадете                                                           4.) Мачкајте го калапот со 
2 јајца, 250 мл матеница,                                                         малку масло и брашно за да не
6 лажици сончогледово масло,                                                се лепат купкејксите.
1 каф. лажица ванила и мешајте                                              Печете 15 - 20 мин. или додека
со миксер.                                                                                чепкалката за заби не излезе чиста.
Направете дупка во средината на                                            Јас оставам една дупка празна
сувите состојки, сипете ја влажната                                         за практично да можам да го фатам
смеса и мешајте, веднаш додадете                                          калапот. Не ги вадете купкејксите,
150 гр мешано црвено овошје.                                                  нека се ладат во калапот.
Немојте многу да мешате.                                                        Сечете го врвот на купкејксите.


3.) In another bowl add                                                                4.) Grease the muffin tin with oil
2 eggs, 250 ml buttermilk,                                                           and dust with flour so the cupcakes
6 tbsp sunflower oil, 1 tsp vanilla                                                 don't stick. Bake for 15 - 20 min. or 
extract and beat everything to                                                      until a toothpick comes out clean.
combine.                                                                                    After baking leave to cool inside the
Make a well in the center of the                                                    tin. Cut the top off.
dry ingredients and add the wet
ingredients, stir and add 150 gr red
berries.
Don't over beat. 


          
           

5.) Во тенџере загревајте                                                            6.) Со миксер мешајте 
150 мл сок од јагода и 1 лажица                                                150 мл хопла за да добиете 
шеќер, мешајте, штом зоврие                                                     цврста смеса која ќе ја 
тргнете од оган и додадете                                                         шприцате, додадете црвена 
1 лажица густин.                                                                        прехранбена боја. Декорирајте.
Мачкајте ги купкејксите со
сосот. Нека се ладат во фрижидер
20 мин. 


5.) Heat 150 ml strawberry juice,                                                  6.) Whisk 150 ml pouring 
add 1 tbsp caster sugar, set aside and add                                    whipping cream until stiff peaks
1 tbsp corn starch.                                                                      form, add red food coloring.
Glaze the cupcakes and chill for                                                   Decorate.
20 min. in the fridge.



Bon Appetite <3















Comments