Денеска ќе ви покажам како се прави суфле, овој десерт знае да им влева страв и на најискусните готвачи бидејки за миг можат многу работи да тргнат наопаку. Но, доколку ги следите моите инструкции чекор по чекор нема од што да се плашите, а пред себе ќе имате десерт кој ќе ве остави без зборови.
Многу е важно да се знае дека суфлето штом го печете мора веднаш да го послужите, бидејки после 5 - 10 мин волуменот на пандишпанот ќе опадне драстично.
Today I'm going to show you how to make a souffle, that's right SOUFFLE! I know what you thinking, this dessert has made even experienced chefs kneel in despair, because in a blink of an eye many things can go wrong. But, if you follow my step by step recipe there is a good chance you will get the same dessert shown in the pictures.
Remember it is very important to serve your baked souffle immediately, because it will shrink after
5 - 10 min.
Состојки / Ingredients:
- 40 гр ф'стаци
- 40 гр бадеми
- 4 - 6 лажици вода
- 6 лажици шеќер
- 3 лажици путер + за мачкање (во собна температура)
- 1 лажица брашно
- 1 лажица пченкарно брашно
- 180 мл млеко (во собна температура)
- 1 лажица зелен чај или било кој друг вкус по избор
- 2 жолчки (во собна температура)
- 3 белки (во собна температура)
- Неколку капки зелена боја (по избор)
- 2 лажици шеќер во прав (по избор)
- 40 gr pistachio
- 40 gr almond
- 4 - 6 tbsp water
- 6 tbsp caster sugar
- 3 tbsp butter + for brushing the molds (room temperature)
- 1 tbsp all purpose flour
- 1 tbsp cornflour
- 180 ml milk (room temperature)
- 1 tbsp green tea or any other flavor you like
- 2 egg yolks (room temperature)
- 3 egg whites (room temperature)
- green food coloring (optional)
- 2 tbsp powdered sugar (optional)
Друг материјал / Other equipment:
- 6 мали садови од 150 мл
- 6 ramekins 150 ml
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C. Preheat the oven to 200°C.
1.) Во блендер ставете 40 гр ф'стаци, 2.) Од време додадете по 1 лажица
40 гр бадеми, 2 лажици шеќер, вода, за да добиете мека паста.
блендирајте. Додавајте вода по потреба.
1.) In a food processor blend 40 gr pistachio, 2.) Add 1 tbsp water, one at a time
40 gr almond, 2 tbsp caster sugar. so you get a smooth paste.
Add more water if needed.
40 гр бадеми, 2 лажици шеќер, вода, за да добиете мека паста.
блендирајте. Додавајте вода по потреба.
1.) In a food processor blend 40 gr pistachio, 2.) Add 1 tbsp water, one at a time
40 gr almond, 2 tbsp caster sugar. so you get a smooth paste.
Add more water if needed.
3.) Во мало тенџере стопете 4.) Во друг сад со миксер
3 лажици путер и додадете мешајте ја пастата, 2 жолчки,
1 лажица брашно и 1 лажица додадете на смесата во тенџерето.
пченкарно брашно, мешајте
енергично и варете ја смесата
уште 1 мин.
Тргнете го тенџерето од огнот
и додадете 180 мл млеко.
Вратете ја смесата на огнот,
варете уште 2 мин. на тивок
оган. Повторно тргнете го од
оган и додадете 2 лажици шеќер,
1 лажица зелен чај и мешајте
за да се стопи шеќерот и смесата
да олади малку.
Додадете неколку капки од
зелената боја, доколку планирате
да користите.
3.) In a saucepan melt 3 tbsp butter, 4.) In a different bowl, whisk the
add 1 tbsp all purpose flour and 1 tbsp paste with 2 egg yolks and add into
cornflour, whisk, bring to boil and cook the saucepan mixture.
for 1 min.
Remove from the heat and whisk in
180 ml milk. Return to heat and cook
for 2 min. on medium heat.
Remove from heat, add 2 tbsp caster sugar,
1 tbsp green tea and whisk until sugar dissolves.
Set aside to cool.
Add green food coloring.
5.) Спремајте ги садовите за суфле. 6.) Покријте ги со шеќер и ставете
Мачкајте ги со четка со путер ги садовите во фрижидер.
во горна насока.
Мачкајте го и работ на садот.
5.) Brush the ramekins with butter 6.) Cover ramekins with caster sugar.
in a vertical way. Brush the sides as well. Put the ramekins in the fridge.
7.) Во друг сад матете 3 белки се 8.) Извадете ги садовите од
додека не се оформат нежни бранови. фрижидер и полнете ги до пола.
Додадете 2 лажици шеќер малку по малку, Силно тапнете ги садовите, за
продолжете да матите се додека смесата да се израмни на дното.
шеќерот се стопи. Наполнете ги садовите со
Додадете ги белките во смесата остатокот од смесата до работ.
во тенџерето малку по малку Сместете ги садовите на рамен
и мешајте во вид на преклопување. плех за печење.
Оставете доволно простор
меѓу садовите за да може
суфлето да се крева.
Печете 10 - 15 мин. Декорирајте.
7.) In a clean bowl beat the egg whites 8.) Fill the ramekins half way up
until you have soft peaks, now gradually tap the ramekins so that the batter
add 2 tbsp caster sugar, keep whisking falls evenly on the bottom.
until you have a shiny meringue. Fill in the remaining batter, put the
Gradually add the meringue into ramekins on a cooking tray, leave
the saucepan by folding. enough space for the souffle to
rise. Bake for 10 - 15 min.
Decorate.
*Никако не ја отварајте вратата на рерната. Печете првите 5 мин. на 200°C, потоа намалете ја температурата на 180°C. Сервирајте веднаш.
**Можете смесата да ја спремате порано и да ја зачувате во фрижидер, но штом ја печете морате веднаш да сервирате.
*Don't get tempted to open the oven door. Bake for 5 min on 200°C, after reduce the temperature to 180°C. Serve immediately.
**You can store the batter before baking in the fridge, but after baking you have to serve right away.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment