Чоколадо и путер од кикиритки ми е омилена комбинација, највероватно бидејки сакам јадења со контрасти од благо и горко или благо и солено.
Лава торта исто така позната кај нас како топло ладно е многу баран десерт, така да помислив дека ни треба мала промена од класичната чоколадна лава торта, со тоа што ќе и додадам путер од кикиритки и не се излажав, навистина испадна преубаво.
Лава торта е доста флексибилен десерт кога е во прашање за комбинирање различни вкусови, па со тек на време ќе ви покажам и различни комбинации.
Peanut butter and chocolate is one of my favorite food combinations, probably because I love contrast when it comes to different flavors, like sweet and sour or sweet and salty.
Lava cake a.k.a. hot and cold dessert is a very demanded dessert, so I thought to myself I will do something different by adding some peanut butter in it and I was right it turned out to be delicious.
This dessert is very flexible when it comes to adding new flavors to it, I will be showing you different kinds of lava cake in the future.
Состојки / Ingredients:
- 150 гр квалитетно црно чоколадо
- 150 гр путер + за мачкање (на собна температура)
- 3 јајца (на собна температура)
- 75 гр шеќер
- 1 лажица брашно
- 3 лажици какао во прав
- 4 кафени лажици путер од кикиритки
- 2 лажици шеќер во прав за декорирање (по избор)
- 150 gr good quality dark chocolate
- 150 gr butter (at room temperature)
- 3 eggs (at room temperature)
- 75 gr caster sugar
- 1 tbsp all purpose flour
- 3 tbsp cocoa powder
- 4 tsp peanut butter
- 2 tbsp powdered sugar for decorating (optional)
Друг материјал / Other equipment:
- 4 мали садови од 150 мл
- 4 ramekins of 150 ml
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C.
Preheat oven to 200°C.
1.) Над тенџере со вода сместете 2.) Во друг сад мешајте 3 јајца
огноотпорен сад, додадете и 75 гр шеќер за 5 мин. Додадете
150 гр чоколадо и 150 гр ја чоколадната смеса и мешајте.
путер сечен на мали парчиња. Мачкајте ги садовите со путер во
Мешајте за да се стопи вертикална насока и ставете ги во
смесата и тргнете настрана. фрижидер додека не ви затребаат.
1.) Prepare a bain marie, melt 2.) Whisk 3 eggs and 75 gr caster sugar
150 gr chocolate and 150 gr butter until thick and pale. Whisk in the
cubed. After melting set aside. chocolate mixture.
Prepare the ramekins by brushing
them with butter in a vertical way. Cool.
1.) Prepare a bain marie, melt 2.) Whisk 3 eggs and 75 gr caster sugar
150 gr chocolate and 150 gr butter until thick and pale. Whisk in the
cubed. After melting set aside. chocolate mixture.
Prepare the ramekins by brushing
them with butter in a vertical way. Cool.
3.) Поминете 1 лажица брашно низ 4.) Покријте ги садовите со
сито и додадете во течната смеса во вид какао во прав.
сито и додадете во течната смеса во вид какао во прав.
преклопување за да се изедначи.
3.) Sift 1 tbsp flour into the 4.) Cover the ramekins with cocoa
chocolate mixture and fold. powder.
3.) Sift 1 tbsp flour into the 4.) Cover the ramekins with cocoa
chocolate mixture and fold. powder.
5.) Во садовите ставете малку од 6.) Печете ги за 10 - 14 мин.
смесата, потоа во средината Внимавајте работ на тортата да
ставете 1 каф. лажица путер од стане потврд а центарот да делува
кикиритки и покријте со непечен, тогаш извадете ги.
уште смеса. Ладете ги 1 мин. и веднаш
Повторете го процесот со другите сервирајте.
садови.
5.) Fill the ramekins just a little, 6.) Bake for 10 - 14 min.
place 1 tsp peanut butter in the Pay attention to the sides of the
center. Cover with the remaining cake, if they are set but the center
batter. Repeat the process with is still wobble take them out.
the other ramekins. Cool for 1 min. Serve immediately.
*Секоја рерна е различна, за да го постигнам овој ефект ми требаше точно 10 мин.
*Every oven is different, it took 10 min.of baking to get the lava effect on my cake.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment