Оваа недела ја прогласив недела на кикирики, денес ќе споделам со вас како да направите печен чизкејк, кој за мене е многу поубав од фамозниот не печен чизкејк кај нас. Печениот чизкеј според мене има побогата текстура и вкусот е незаменлив. Така да денешната варијанта ќе биде со путер од кикиритки.
This week I declared peanut butter week on the blog, so today I will share with you my peanut butter cheesecake recipe, I like baked cheesecake better than the no - bake cheesecake, there's a huge difference in the texture and I love the richness of it.
Состојки / Ingredients:
За подлогата / The base:
- 250 гр мелен бисквит
- 100 гр путер
- 250 gr biscuit crumbs
- 100 gr butter
За филот / Filling:
- 350 гр путер од кикиритки
- 250 гр шеќер
- 500 гр крем сирење
- 2 јајца
- 300 гр павлака
- 350 gr peanut butter
- 250 gr caster sugar
- 500 gr cream cheese
- 2 eggs
- 300 gr sour cream
Друг Материјал / Other Equipment:
- Калап за чизкеј што се отвара од страна, 24 см.
- Алуминиумска фолија
- Поголем калап
- Springform pan, 24 cm.
- Aluminum foil
- Bigger pan
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 150°C.
Preheat the oven to 150°C.
1.) Стопете 100 гр путер и во сад 2.) Во голем сад, со миксер мешајте
комбинирајте со 250 гр мелени бисквити. 500 гр крем сирење и 250 гр шеќер.
Притиснете ја смесата на дното на Додадете по 1 јајце и мешајте.
калапот и обликувајте по рабовите. Додадете 300 гр павлака и мешајте.
Ставете го калапот во фрижидер. На крај додадете 350 гр путер од
кикиритки и мешајте да се соедини.
1.) Melt 100 gr butter and combine 2.) In a big bowl, mix 500 gr cream
with 250 gr biscuit crumbs. cheese and 250 gr caster sugar. Add 1
Shape the mixture into the pan, by egg at a time and mix.
pressing it on the base and on the Add 300 gr sour cream.
sides. Add 350 gr peanut butter mix to combine.
Cool in the fridge.
3.) Истурете ја смесата во калапот 4.) Печете 1 саат или додека
со бисквити. врвот на филот не е кафеав.
Со фолија покријте го надворешниот Извадете го калапот со чизкејк
дел од калапот, повторете од секоја да дојде до собна температура,
страна да биде добро завиткано. потоа ладете во фрижидер преку
Сместете го калапот во средината ноќ.
на поголем калап.
Полнете со жешка вода за да дојде
до половина на калапот со чизкејк.
3.) Pour mixture into the pan. 4.) Bake for 1 hour or until the
Wrap the springform pan with foil top of the cheesecake is golden brown.
cover all the edges so water doesn't Cool to room temperature, chill over
get inside of it. Repeat covering with night.
foil.
Place the pan into a bigger pan and fill
with hot water halfway up.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment