Лаванда и Ванила Пана Кота / Lavender and Vanilla Panna Cotta


Пана кота е еден од моите омилени десерти, не само што има лесна текстура, туку и може да се комбинира со различни вкусови.

Panna cotta is one of my favorite desserts, it's perfect as an after dinner dessert because it's light and what I love about panna cotta is that you can combine many flavors with it.

Состојки / Ingredients:

  • 750 мл хопла - поделете ја по 375 мл
  • 10 гр желатин 
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажичка сува лаванда
  • 80 гр шеќер - поделете го по 40 гр
  • Лила и жолта прехранбена боја (по избор)

  • 750 ml pouring (whipping) cream - separate into 375 ml 
  • 10 gr powdered gelatin
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon (edible) dry lavender buds
  • 80 gr sugar - separate into 40 gr
  • Purple and Yellow food coloring (optional)

Инструкции / Directions:


1.) Во мал сад ставете 30 мл од хоплата,    2.) Во мало тенџере додадете 375 мл од хоплата, 
додадете 5 гр желатин рамномерно врз        40 гр шеќер и 1 лажичка лаванда. 
смесата. Оставете да поседи 5 мин.             Мешајте се додека хоплата не се загрее но не и да зоврие.
(Повторете го истиот процес и за пана 
котата од ванила).

1.) Place 30 ml of the cream in a small bowl,    2.) In a small saucepan add 375 ml cream, 
 sprinkle 5 gr gelatin in an even layer over          40 gr sugar and  a teaspoon lavender buds. 
 the surface and leave to go spongy.                  Heat gently while stirring, do not let to boil.
 (Later repeat the same process for the
 vanilla panna cotta).



3.) Во мал сад земете една лажичка            4.) Тргнете го тенџерето на страна и сега додадете 
 од хоплата и додадете неколку                       од желатинот, бојата и 40 гр шеќер, мешајте.
 капки од бојата и мешајте.

3.) Mix a little of the cream                             4.) Combine the gelatin, food coloring and 40 gr sugar,
 and purple food coloring.                                    stir and set aside.




5.) Во табла за јајца сместете ги чашите       6.) Откако ќе видите дека пана котата со лаванда е тврда, 
во полу лежечка позиција, смесата со            почнете со вториот процес.
лаванда истурете ја во чашите.                      Повторете го горенаведениот процес со желатин.  
Внимателно ставете ги чашите во                   Во мало чисто тенџере додадете 375 мл хопла, 40 гр шеќер
фрижидер да седат 2 часа                              и 1 лажичка екстракт од ванила да се загрее
или се додека не забележите дека                  но не и да зоврие, мешајте помалку.
пана котата е потврда.

5.) Place glasses on an egg crate                    6.) After chilling the lavender panna cotta
 in a lying position.                                             begin with the second process.           
 Pour the cream in the glass.                              First repeat the gelatin process.
 Chill for 2 h or until set.                                     In a clean saucepan add 375 ml cream, 
                                                                        40 gr sugar and a teaspoon vanilla extract.
                                                                         Heat gently while stirring, do not let to boil.




7.) Мешајте 1 лажичка од хоплата                  8.) Полека додадете ја жолтата смеса во истите чаши и 
 и додадете неколку капки од                            оставете да се излади 2 часа или колку што е потребно 
 жолтата боја.                                                    за да се стврдне и втората смеса.
 Додадете го желатинот и 
 бојата во тенџерот.

7.) Mix a little of the cream and                          8.) Gently pour the vanilla panna cotta into the same glasses, 
 yellow food coloring.                                             chill for another 2 h or until set.
 Add the gelatin and food coloring
 into the cream.


                                                                                 Bon Appetite <3
















Comments