Дали некогаш сте размислиле да направите торта со газиран сок?
Ако одговорот ви е не, тогаш не сте сами, ниту јас некогаш би помислила дека ќе направам торта со газиран сок и дека ќе биде една од тие торти без кои не сакам да живеам.
Овој вид на торта е многу популарна во Америка и кога истражував малку, за неа коментарите беа дека има богата текстура, се топи во уста и глазурата е како карамела.
Верувајте ми и покрај тоа што содржи многу шеќер сепак не е толку блага колку што очекував, пробајте да ја направите и ви ветувам дека за кратко време ќе ја прогласите за торта на годината!
*Овој рецепт е инспририран од: http://www.joyofbaking.com/cakes/CocaColaCake.html
Автор: Stephanie Jaworski of joyofbaking.com
Иако јас додадов многу промени на рецептот, сепак има сличности со рецептот на
Mrs.Stephanie Jaworski.
Have you ever made a cake with soda juice in it?
If the answer is no, then you are not alone, I myself would have never thought I'd make a cake like this and most of all that this will be a cake that I can't imagine my life without it.
I did my research and the comments were highly positive, the cake is described as rich, melt in mouth kind of texture and with caramel like glaze on top.
Although it contains a lot of sugar to my own surprise it isn't that sweet, trust me about this cake, it is simply amazing.
*This recipe was inspired by:http://www.joyofbaking.com/cakes/CocaColaCake.html
Author: Stephanie Jaworski of joyofbaking.com
Note that I did a lot of changes to the recipe to give it my own touch but it is similar to that of
Mrs.Stephanie Jaworski.
Состојки / Ingredients:
За Тортата / The Cake:
- 250 гр брашно
- 300 гр кафеав шеќер
- 5 гр печиво
- 3 гр сол
- 2 јајца
- 130 мл млеко со 2 лажички лимон или 130 мл матеница
- 5 мл екстракт од ванила
- 120 гр путер
- 50 гр какао
- 120 мл масло
- 250 мл Пелистерка® Cola
- 250 gr flour
- 300 gr brown sugar
- 5 gr baking soda
- 3 gr salt
- 2 eggs
- 130 ml buttermilk or 130 ml milk with 2 teaspoons lemon juice
- 5 ml vanilla extract
- 120 gr butter
- 50 gr unsweetened cocoa powder
- 120 ml sunflower oil
- 250 ml Pelisterka® Cola
За Глазурата / The Glaze:
- 350 гр шеќер во прав
- 120 гр путер
- 30 гр какао
- 100 мл Пелистерка® Cola
- 350 gr powdered sugar
- 120 gr butter
- 30 gr unsweetened cocoa powder
- 100 ml Pelisterka® Cola
*Декорирајте како што сакате, јас употребив шлаг и парче лимон.
*Decoration is optional, I used whipped cream and a slice of lemon. You can do anything you like.
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C. Калап со димензии (23 x 33 см).
Preheat the oven to 200°C. Pan dimensions (23 x 33 cm).
1.) Во мал сад ставете 130 мл 2.) Во голем сад додадете 250 гр брашно, 300 гр
млеко и 2 лажички лимон. кафеав шеќер, 5 гр печиво и 3 гр сол.
Оставете да седи 10 мин. за да Направете дупка во центарот на сувите состојки.
се создадат мали грутки. Доколку
имате матеница дома, тогаш не
го правете процесов.
1.) Don't do this process if you 2.) In a large bowl combine dry ingredients, 250 gr
have buttermilk. flour, 300 gr brown sugar, 5 gr baking soda, 3 gr salt.
In a small bowl combine 130 ml Make a well in the center of dry ingredients.
milk with 2 teaspoons lemon juice.
Set aside for 10 min.
3.) Сега земете 130 мл матеницата 4.) Во мало тенџере топете 120 гр путер.
ставете ја во сад и додадете 2 Потоа додадете 50 гр какао, 120 мл масло,
јајца, 5 мл екстракт од ванила и 250 мл Пелистерка® Cola и мешајте.
мешајте. Откако ќе зоврие тргнете го тенџерето на страна.
Нека се лади 5 мин.
3.) In another bowl combine 4.) In a small saucepan melt 120 gr butter.
130 ml buttermilk, 2 eggs and Add 50 gr unsweetened cocoa powder, 120 ml
5 ml vanilla extract, whisk. sunflower oil, 250 ml Pelisterka® Cola, whisk.
Let to boil, then remove from heat, leave to cool for 5 min.

5.) Изладената смеса од тенџерето 6.) Смесата со јајцата додадете ја во садот
додадете ја на сувите состојки со другите состојки и мешајте.
и мешајте да се изедначи.
5.) Pour the mixture into the 6.) Now pour the egg mixture into the batter
dry ingredients, whisk until combined. whisk until combined.

7.) Изедначеното тесто точете го во 8.) Почнете со глазурата.
калап кој претходно сте го покриле Во голем сад додадете 350 гр шеќер во прав.
со хартија за печење. Во мало чисто тенџере топете 120 гр путер,
Печете 30 мин или додека не додадете 30 гр какао и 100 мл Пелистерка® Cola.
излезе чепкалката за заби чисто.
Готовата торта извадете ја од
шпорет и оставете да се излади.
7.) Cover the pan with baking parchment 8.) Make the glaze.
paper and pour the batter into the pan. Place 350 gr powdered sugar in a large bowl, set
Bake for about 30 min. or until a aside. In a saucepan melt the 120 gr butter, add
toothpick inserted into the center 30 gr unsweetened cocoa powder and 100 ml
of the cake comes out clean. Pelisterka® Cola.
Remove from oven and leave to cool.

9.) Откако ќе зоврие, сипете ја 10.) Потоа полека топлата глазура
смесата во шеќерот во прав, мешајте. сипете ја врз тортата.
9.) After boiling it, remove from heat 10.) Slowly pour the glaze on top of the cake.
whisk into the powdered sugar until
smooth.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment