Морков торта ме потсеќа на денови кога надвор врне дожд, а вие сте во вашиот топол дом и ви мириса на цимет и ванила а до вас имате чај и некоја убава книга, ммммм.....
Денеска решив да го споделам рецептот на мајка ми кој го користиме со години и на некој начин е мој вид на збогување со зимата (не дека имавме некоја зима годинава).
Сепак морам и да сменам некои работи при припрема на тортава така што ќе ја претворам во КУГЛОФ торта (хи хи хи, извини мама). Вкусот на тортата е воздушест и убаво ќе се поклопи во вашите релаксирачки моменти во текот на вечерта или пак наутро со шоља кафе.
Carrot cake reminds me of rainy days, sipping tea and reading a book, while your home smells of cinnamon and vanilla, mmm.....
Today I will be sharing a family recipe that my mom used to make for us and it's my kind of saying goodbye to winter (not that we truly had winter this year).
Although I'm using my mom's recipe I will give it my signature by baking it in BUNDT pans (ha ha ha sorry mom). The cake is very light and fluffy, it will do you justice while relaxing in the evening or in the morning while drinking a cup of coffee.
Состојки / Ingredients:
- 400 гр морков - лупен
- 180 гр брашно
- 1 кесичка печиво
- 1⁄2 лажичка сода бикарбона
- 1⁄2 лажичка сол
- 1 кесичка цимет
- 2 јајца
- 10 мл екстракт од ванила
- 200 гр кафеав шеќер
- 100 гр бел шеќер
- 200 мл сончогледово масло
- 100 гр мелен бадем или било кој друг вид на јаткасти плодови
- 65 гр суво грозје
- 100 гр шеќер во прав за декорирање (по избор)
- 400 gr carrots - peeled
- 180 gr flour
- 10 gr baking powder
- 1⁄2 tsp baking soda
- 1⁄2 tsp salt
- 5 gr ground cinnamon
- 2 eggs
- 10 ml vanilla extract
- 200 gr brown sugar
- 100 gr granulated sugar
- 200 ml sunflower oil
- 100 gr ground almond or any other kind of ground nuts
- 65 gr raisins
- 100 gr powdered sugar for decorating (optional)
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 180°C. 6 мини куглоф калапи.
Preheat the oven to 180°C. 6 mini bundt pans.
1.) Рендајте го морковот во блендер 2.) Во голем сад додадете 180 гр брашно,
или на рака. 1 кесичка печиво,1⁄2 лажичка сода бикарбона
1⁄2 лажичка сол и 1 кесичка цимет. Оставете на страна.
1.) Blend the carrot in food processor 2.) In a bowl add 180 gr flour, 10 gr baking powder,
or by hand. 1⁄2 tsp baking soda, 1⁄2 tsp salt and 5 gr cinnamon.
Set aside.
3.) Матете 2 јајца со миксер, 4.) Додадете 10 мл екстракт од ванила,
се додека не се комбинираат. 200 гр кафеав шеќер, 100 гр бел шеќер,
200 мл сончогледово масло и мешајте да се комбинира.
3.) Beat 2 eggs until well blended. 4.) Add 10 ml vanilla extract, 200 gr brown sugar,
100 gr granulated sugar, 200 ml sunflower oil.
Beat to combine.
ги сувите состојки во јајцата. 100 гр бадеми и 65 гр суво грозје, мешајте.
5.) Slowly add dry ingredients to 6.) Add 400 gr carrots, 100 gr ground almonds.
egg mixture and fold. 65 gr raisins and fold.
6.) Мешајте го тестото во вид 7.) Поделете го тестото во претходно
на преклопување. со масло подмачкани калапи и печете 30 мин.
Полнете ги калапите или додека чепкалка за заби не излезе чиста.
до пола. Немојте веднаш да ги извадите од калап, нека се
ладат 10 мин.
*По грешка ми протече многу масло во калапот,
ви само малку мачкајте ги вашите калапи.
6.) Keep folding until combined. 7.) Grease each pans with sunflower oil
Fill each pan up to 3/4 full. pour batter into the pans and bake for
30 min or until a toothpick inserted
into the cake comes out clean.
Let stand for 10 min.
*I accidentally spilt too much of
the sunflower oil into the pans.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment