Кадаифот е познат десерт во нашата држава, не можам да кажам дека сакам да јадам кадаиф меѓу тоа одлучив да испробам нешто ново, а тоа е да го искористам кадаифот како основа за торта со мус и резултатот беше перфектен.
Иако имам доста искуство со десерти, морам да признам дека долго време се плашев да направам мус од овошје или чоколадо бидејки колку толку има техника и ако немате претходно искуство може да испадне многу лошо, затоа е најдобро да почнете да вежбате се додека не успеете.
Овој десерт е типично мој вид на десерти, воздушест, не е многу благ и може на јазикот да се почуствува киселината на црвеното овошје, така да ако сакате десерти со лимон, овој мус ќе биде полн погодок за вас.
*Се извинувам за лошите фотографии од процесот на готвење, но бидејки овој десерт бара константно да мешате, да додавате и истовремено да се запази да не зоврие, изгори и т.н. тешко ми беше да сликам.
**Нека не ве заплаши доколку ви се виде како долг процес, одвоите време и полека следете го секој наведен чекор и ќе ви успее.
Kanafeh is a well known dessert in my country but I have to admit that I'm not a big fan of it, instead doing it the traditional way I decided to give it my own twist and use the Kanafeh as a base for a pie.
I really love how the crust turned out, it's crunchy and sweet and it compliments the mousse in a perfect manner.
This dessert is my kind of dessert, it's very light, not too sweet, fluffy and most importantly it's tangy, I looooooveeee tangy desserts, so if desserts with lemon are your favorite kind, then this one will have a nice spot on your list.
*I apologize for the bad photos, but since this is a very hands on kind of dessert it was difficult for me to shoot photos of the process.
**I know it's a long process but if you follow every step written on the description I am positive you will succeed, have patience and you'll see it is all worth it!
Состојки / Ingredients:
За Кадаиф / Kanafeh
- 100 гр кадаиф
- 50 гр путер
- 100 gr kanafeh
- 50 gr butter
За Шербет / Sugar syrup:
- 150 гр шеќер
- 250 мл вода
- 150 gr sugar
- 250 ml water
За Мус од Капина / Blackberry Mousse:
- 300 гр капина - замрзната
- 3 жолчки
- 100 гр шеќер
- 150 мл млеко
- 10 гр желатин
- 150 мл хопла
- 60 мл сок од црвено овошје или сокот што го испушта замрзнатото овошје
- 300 gr blackberries - frozen
- 3 egg yolks
- 100 gr sugar
- 150 ml milk
- 10 gr gelatin
- 150 ml pouring whipping cream
- 60 ml store bought red berries juice or reserve some juice of the frozen blackberries
За Мус од Малина / Raspberry Mousse:
- 300 гр малина - замрзната
- 3 жолчки
- 100 гр шеќер
- 150 мл млеко
- 10 гр желатин
- 150 мл хопла
- 60 мл сок од црвено овошје или сокот што го испушта замрзнатото овошје
- 300 gr raspberries - frozen
- 3 egg yolks
- 100 gr sugar
- 150 ml milk
- 10 gr gelatin
- 150 ml pouring whipping cream
- 60 ml store bought red berries juice or reserve some juice of the frozen raspberries
За Глазура (по избор) / Glaze (optional):
- 120 мл сок од црвено овошје
- 1 лажица густин
- 1 лажица шеќер
- 120 ml store bought red berries juice
- 1 tbsp corn starch
- 1 tbsp sugar
Инструкции / Directions:
Загревајте ја рерната на 200°C. Калап за џизкејк, што се отвара од страна 24 см.
Preheat oven to 200°C. 24 cm springform pan.

1.) Израмнете 100 гр кадаиф на калапот и 2.)Во меѓу време топете
печете 5 мин или само да се зарумени. 50 гр путер.
Немојте да се оддалечите од рерната Штом го извадите
бидејки кадаифот може веднаш да ви калапот, веднаш мешајте
загори. го кадаифот со путерот
и израмнете го на дното.
Оставете да седи на
собна температура.
1.) Place 100 gr of the noodles 2.) In the meantime melt
evenly on the bottom of the 50 gr butter. After removing
pan and bake for 5 min. don't the pan from the oven
move away from the oven mix the butter and noodles
because the noodles can burn then arrange on the bottom
easily. of the pan evenly. Set aside.
Preheat oven to 200°C. 24 cm springform pan.


1.) Израмнете 100 гр кадаиф на калапот и 2.)Во меѓу време топете
печете 5 мин или само да се зарумени. 50 гр путер.
Немојте да се оддалечите од рерната Штом го извадите
бидејки кадаифот може веднаш да ви калапот, веднаш мешајте
загори. го кадаифот со путерот
и израмнете го на дното.
Оставете да седи на
собна температура.
1.) Place 100 gr of the noodles 2.) In the meantime melt
evenly on the bottom of the 50 gr butter. After removing
pan and bake for 5 min. don't the pan from the oven
move away from the oven mix the butter and noodles
because the noodles can burn then arrange on the bottom
easily. of the pan evenly. Set aside.


3.) Варете 150 гр шеќер 4.) Во мал сад ставете
со 250 мл вода околу 60 мл вода,
20 мин. или додека шербетот а над површината на
стане во вид на сируп. водата нежно сипете
Сипете го шербетот над 10 гр желатин.
оладениот кадаиф, со брзи Оставете да седи 5 мин.
движења мешајте и исто
времено израмнете го
кадаифот во калапот и
ставете го во фрижидер
да се лади 1 саат.
3.) On a saucepan bring to boil 4.) In a smal bowl pour
150 gr sugar with 250 ml water 60 ml water and sprinkle
stir for 20 min or until you get 10 gr gelatin on the surface.
a syrup like consistency. Leave to go spongy.
Pour the sugar syrup on the
cooled noodles, moving very fast
mix it all together and spread it
evenly on the bottom of the pan.
Chill for 1 hour.
5.) Блендирајте 300 гр капина. 6.) Цедете го пирето
од капина во пластична
цедалка, над тенџере.
Загревајте го пирето,
додадете 10 гр желатин
60 мл сок, мешајте,
штом зоврие,тргнете го настрана
и од време на време мешајте.
5.) Blend 300 gr blackberries. 6.) De seed the blackberries
on a plastic strainer, placed over
a saucepan.
Heat the puree to boil,
add 10 gr gelatin, 60 ml juice
after boiling set aside,
Stir occasionally.
7.) Над мало тенџере со малку 8.) Оладената смеса
вода сместете огноотпорен сад. додадете ја на пирето,
Додадете 3 жолчки, мешајте да се изедначи.
100 гр шеќер, мешајте за
да се изедначи и да се смени
бојата на жолчките
во светла жолта боја.
Мешајте ја смесата 5 мин.
На друга плоча зовриете
150 мл млеко и мешајки
го кремот малку по
малку додавајте од млекото.
Продолжете да мешате 10 мин.
Штом кремот се згусти
тргнете го од оган и оставете
да се лади 10 мин. покријте
со пластична фолија, потоа
ставете го во фрижидер
10 мин.
Додека се лади смесата
во друг сад со миксер
мешајте 150 мл хопла
штом се создадат мали бранови
престанете со мешање
тргнете настрана.
7.) Prepare a bain marie 8.) Pour the cool custard
but don't start heating yet! into the blackberry puree.
Place 3 egg yolks, 100 gr sugar
and start whisking, turn on the
heat and whisk for 5 min.
Boil 150 ml milk, while
you are whisking the custard,
carefully add the milk, whisk
for 10 min.
Cover the custard with plastic
foil and cool for 10 min. at room temp.
Chill the custard for another
10 min.
In a clean bowl whisk
150 ml whipping cream until
soft peaks form. Set aside.
9.) Додадете ја хоплата на 10.) Сипете ја смесата
пирето од капина, мешајте над кадаифот и ставете
во вид на преклопување. го калапот во фрижидер
1 саат или додека не се стврдне.
9.) Fold the whipping cream 10.) Pour the mixture over
into the puree. over the kanafeh base
and chill for 1 hour
or until the mixture is firm.

11.) Повторете го истиот процес 12.) Во тенџере сипете
со мусот од малинаи оставете 120 мл сок, 1 лажица шеќер
4 саати да се стврдне. и мешајте да се загрее.
Во друг сад додадете
1 лажица густин и 1 лажица
сок, мешајте и полека
смесата сипете ја во
тенџерето. Штом зоврие
тргнете настрана
и оставете да се лади 5 мин.
Декорирајте ја тортата.
11.) Repeat the same process 12.) In a saucepan heat
for the raspberry mousse. 120 ml juice, 1 tbsp sugar
After that let it chill for whisk until sugar dissolves.
4 hours. In a small bowl add an
additional 1 tbsp juice and
1 tbsp corn starch, combine
and add the mixture
to the juice while whisking.
Boil and set aside to cool.
Decorate the pie.
Bon Appetite <3
Comments
Post a Comment